Razno

Konvencija med Slovenijo in Argentino

Šestnajstega januarja 2009 se je končala dolgoletna zgodba o konvenciji o socialni varnosti med Slovenijo in Argentino. Zdaj lahko zaposleni, ki imajo delovno dobo tako v Sloveniji kot Argentini, uveljavljajo ta leta za pokojnino. 
Več lahko preberete na zavihku Informacije. Image

Uradna predstavitev spletnega portala za Slovence po svetu

Image V torek, 14. oktobra je v Tiskovnem središču Vlade RS bila uradna predstavitev spletnega portala za Slovence po svetu.
Uvodne besede je spregovoril Zorko Pelikan, državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vesna Gornik pa je na kratko predstavila portal prisotnim zastopnikom medijev.
Spregovorili so tudi predstavniki Združenja Slovenske izseljenske matice, Slovenije v svetu, Svetovnega slovenskega kongresa in Rafaelove družbe, ki v koordinaciji Urada urejujejo in sestavljajo vsebino portala.

Portal je dosegljiv na naslovu www.slovenci.si

Preberi več

Volitve v Državni zbor 2008 - koristni napotki

Spoštovani rojaki po svetu!

Te dni prihaja na vaše naslove (slovenskim državljanom s stalnim bivališčem zunaj Evrope) volilno gradivo za slovenske državnozborske volitve 2008. V kolikor ga še niste prejeli, prosimo sporočite.
Slovenci s stalnim bivališčem po Evropi, zunaj Slovenije boste gradivo prejeli v prihodnjih dneh. (Volilni imenik je na vpogled na sedežu diplomatsko-konzularnega predstavništva do 6. septembra 2008.)

Preberi več

Nagradni natečaj

     Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je razpisal nagradni natečaj za dela, ki obravnavajo zamejsko in izseljensko tematiko. Na nagradni natečaj se lahko prijavijo kandidati in kandidatke iz Republike Slovenije in tujine. Predmet nagradnega natečaja so uspešno zagovarjana diplomska, magistrska in doktorska del na katerikoli univerzi v Sloveniji ali zunaj nje, ki obravnavajo tematike slovenskih skupnosti izven RS.
     Strokovna komisija bo dela sprejemala do vključno 1. decembra 2008.

     Podrobnosti o natečaju lahko preberete tukaj.

Slovenija je ratificirala konvencijo

Slovenija je z zakonom ratificirala Konvencijo o socialni varnosti med Republiko Slovenijo in Argentinsko republiko ter Administrativni dogovor za izvajanje Konvencije o socialni varnosti med Republiko Slovenijo in Argentinsko republiko.
>>Preberi več