Razno

Maša za domovino 2019

Slovenci, ki prihajamo iz izseljenstva bomo tudi letos romali k Mariji Pomagaj na Brezje, v nedeljo, 12. maja, ob 11.30 v zahvalo za vse prejete milosti
in v priprošnjo za vse potrebe.

Nebeški Materi priporočamo slovenski narod. Lepo vabljeni, da se nam pridružite!

Umik čez Ljubelj

Predstavitev fotomonografije Marjana Kocmurja UMIK ČEZ LJUBELJ.

Preberi več

Dr. Andrej Vovko

V soboto, 5. septembra, je zaspal v Gospodu naš ustanovni in častni član, predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu dr. Andrej Vovko. V četrtek, 10. septembra, bo ležal v vežici sv. Nikolaja na Žalah, kjer bo ob 14. uri pogreb in nato sv. maša.


Dr. Andrej Vovko, zgodovinar, profesor in muzealec, se je rodil 22. marca 1947 v Seebodnu v Avstriji begunskim staršem Ladu in Vidi, rojeni Lovrenčič, a se je z mamo kmalu vrnil v domovino.

Ob svoji 20-letnici mu je Izseljensko društvo Slovenija v svetu podelilo častno članstvo kot priznanje in zahvalo. Marca lani je kljub bolezni sprejel predsedniško mesto Izseljenskega društva Slovenija v svetu in ga vodil do maja letos, ko mu je bolezen preprečila aktivno delovanje. Bil je tudi znanstveni svetnik in dolgoletni predstojnik Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC SAZU ter član Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Po upokojitvi je poučeval kot izredni profesor na mariborski univerzi.

Njegovi družini izrekamo globoko sožalje.

Preberi več

Spominska žalna slovesnost ob Lipi sprave

Spominsko žalno slovesnost ob Lipi sprave pri Lipi sprave na Žalah v Ljubljani dan pred Dnevom krivde, odpuščanja in sprave, soorganizirajo društva Združeni ob Lipi sprave, Civilna pobuda: Teharje muzej genocida in katarze; Nova Slovenska Zaveza, Rafaelova družba, Slovenija v svetu, Svet katoliških laikov Slovenije, Varuhi spomina znotraj pobude Vse-posvojitev ob prisotnosti predsednika RS gospoda Boruta Pahorja, ki položi venec.

Preberi več

Leto 1945 – 70 let potem

Ob 70 letnici konca druge svetovne vojne se pridružujemo vabilu na znanstveni posvet z naslovom  LETO 1945 – 70 LET POTEM.
Posvet, v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo, Nove slovenske zaveze, Slovenskih katoliških izobražencev in Zbora za republiko bo v četrtek, 28. maja 2015 od 9. ure dalje, v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije, na Šubičevi 4 v Ljubljani.
Na posvetu bomo prisluhnili tudi zgodbam pričevalcev, ki jih je vojni in povojni čas odločilno zaznamoval.
Ta dan  bo v Državnem svetu na ogled fotografska razstava UMIK ČEZ LJUBELJ  - MAJ 1945, na katerem bodo razstavljene fotografije fotografa Marjana Kocmurja iz leta 1945. 

Vljudno vabljeni!

Preberi več