Pavle Novak CM, novi vizitator slovenskih lazaristov

Vrhovni predstojnik Misijonske družbe je 1. junija 2009 potrdil izvolitev Pavleta Novaka CM za provincialnega predstojnika Slovenske province Misijonske družbe (lazaristov).

Izseljensko društvo Slovenija v svetu pa je še posebej ponosno na dejstvo, da je Pavle eden izmed prvih članov in odbornikov društva. Tudi kasneje, kadar je bil v Sloveniji, se nam je rad pridružil. In želimo si, da bi tudi sedaj našel trenutke, da bomo lahko deležni njegove družbe, nasvetov in duhovne podpore.

Pavle Novak se je rodil 19.05.1960 v Buenos Airesu v slovenski družini s petimi otroki. V noviciat Misijonske družbe je vstopil 27.09.1988 v Beogradu. Bogoslovje je študiral v Ljubljani. Po diplomi leta 1992 se je leto dni v Parizu spopolnjeval v francoščini in na Katoliškem institutu poslušal predavanja iz izbranih predmetov moralne teologije.
Mašniško posvečenje je prejel 29.06.1993 v ljubljanski stolnici. Novo mašo je imel v rojstnih župnijah svojih staršev, v Vidmu-Dobrepolje in ponovitev na Igu. Eno leto je deloval kot kaplan pri Sv. Jakobu ob Savi, v letih 1994-1997 pa v župniji Brezmadežne v Torontu. Avgusta 1997 se je vrnil v Slovenijo in prevzel službo ravnatelja v Študentskem domu Vincencij na Taboru v Ljubljani. Pri vodstvu province je sodeloval kot provincialni svetovalec. Septembra 2004 je bil premeščen v Buenos Aires na postojanko slovenskih lazaristov v Lanusu, kjer je kaplanoval v župniji Marije Kraljice in deloval med rojaki, zadnji dve leti pa je opravljal tudi službo hišnega predstojnika.

Ko se je leta 2004 odpravljal v Slovensko vas v Lanusu, so mu prijatelji še posebej hoteli zaželeti uspešno delovanje. Pripeli smo nekaj slik iz takratnega dogodka, ki si jih lahko ogledate.