5. svetovno nogometno prvenstvo Slovencev po svetu - zakljucek

Med 9. in 11. oktobrom je potekalo 5. svetovno nogometno prvenstvo Slovencev po svetu v soorganizaciji Izseljenskega društva Slovenija v svetu in Nogometne zveze Slovenije, s podporo Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Zavoda sv. Stanislava. Letos se je pomerilo – tokrat prvič v malem nogometu – okoli 70 fantov v 6 moštvih: iz Argentine, Avstrije, Makedonije, Nemčije, Srbije in gostitelj – Slovenija.

Najbolj oddaljeni, mladi Slovenci, rojeni v Argentini, so prišli en teden pred prvenstvom, da so spoznali Slovenijo, rodni dom njihovih starih staršev. Fantje so odigrali kar nekaj prijateljskih tekem: na dan prihoda jih je prijateljsko sprejelo moštvo bivšega premierja Janeza Janše z nogometašem Damjanom Pavlinom med drugimi, sledile so prijateljske tekme s študenti, z vrstniki Gimnazije Želimlje in Škofijske klasične gimnazije ter s kombinirano ekipo Nogometnega kluba Tolmin in Idrije; v Idriji so si ogledali mesto in rudnik živega srebra Antonijev rov. Obiskali so Velike Lašče, kjer jih je sprejel župan Anton Zakrajšek, in si ogledali grad Turjak in Trubarjevo domačijo na Rašici; z vrstniki iz Gimnazije Želimlje in drugimi mladi, ki so jih zelo lepo sprejeli, so se udeležili praznovanja 200-letnice rojstva ustanovitelja salezijancev Don Boska, kjer so si ogledali mjuzikal Za vas živim, trenirali, udeležili so se delavnic in na nogometnem turnirju osvojili 1. mesto. Mlade Slovence iz Argentine smo popeljali v Ljubljano in jim razkazali njene znamenitosti, povzpeli smo se na Ljubljanski Grad in Šmarno goro, kjer so si ogledali znamenito cerkev in uživali ob opoldanskem pritrkavanju, trenirali so na Rožniku, popeljali smo jih tudi na Gorenjsko, kjer so pozdravili Brezjansko Marijo, pri Gorenjki so se opremili s slovensko znano čokolado in jo nakupili tudi za domače, nato smo se peljali do Bohinjskega jezera, kjer so se povzpeli do Slapa Savice, ob povratku smo se ustavili na Bledu, kjer so si ogledali Blejski grad, mesto, jezero, po katerem so veslali do otoka, okusili so, seveda, tudi blejsko kremšnito. Fantje so imeli tudi čas za  obisk sorodnikov. Ekipa Slovenija v svetu pa jim je stala ob strani in jih spremljala, glede na potrebe, kot pomoč ali kot nasprotno moštvo.
Ko so v petek pripotovala še ostala moštva, smo po tiskovni konferenci in skupni večerji odšli na povabilo Nogometne zveze Slovenije na ljubljanski štadion navijat za Slovenijo, ki je za kvalifikacije v evropsko prvenstvo igrala proti Litvi.

V soboto, 10. oktobra, pa smo ob 9. uradno začeli s 5. nogometnim turnirjem Slovencev po svetu, kjer je vsako moštvo odigralo tekmo z ostalimi iz svoje skupine in tako se uvrstilo za zaključne tekme, ki so jih odigrala v nedeljo, in osvojila:
1.    mesto – Slovenija
2.    mesto – Avstrija
3.    mesto – Makedonija
4.    mesto – Argentina
5.    mesto – Nemčija
6.    mesto – Srbija.

Fantje se že menijo za nadaljnje prijateljske tekme in povezave, morda že v prihodnjem poletju. Navdušeni so izpostavili prijaznost gostiteljev (NZS in SVS) in drugih igralcev, športni duh in dobro ozračje, ki je preveval celoten dogodek, izmenjava novih izkušenj. Cilj organizatorja Izeljenskega društva Slovenija v svetu, da mladi Slovenci iz sveta tudi prek športa začutijo Slovenijo, se spoznajo med seboj in spoprijateljijo, je bil dosežen.

Odzivi v medijih: