2. prvenstvo Slovencev po svetu v odbojki

20. obletnico Izseljenskega društva Slovenija v svetu – SVS smo to poletje praznovali tudi skupaj s slovenskimi športniki iz sveta, ki so v ta namen prišli v Slovenijo.

Po štirih letih prvega odbojkarskega srečanja Slovencev po svetu, ko so se v mešanih moštvih pomerili Slovenci iz treh držav, se je na letošnjem 2. prvenstvu v odbojki Slovencev po svetu v soboto, 21. julija, pomerilo 8 moštev – 4 dekliških in 4 moških, 5 iz Evrope in 3 iz severne in južne Amerike.

Cilj prvenstva v odbojki je druženje mladih Slovencev, rojenih v svetu, da prek športa občutijo povezanost z matično domovino in jo poskusijo ohranjati za prihajajoče rodove. Ob športnem in zabavnem druženju imajo igralci čudovito priložnost, da spoznajo domovino svojih staršev oziroma prednikov.

Zamisel društva SVS »druženja Slovencev prek športa«, in to v skupni matični domovini prednikov, navdušuje mlade Slovence iz sveta.

To druženje se je začelo že v petek, 20. julija, v Dijaškem domu Poljane s predstavitvenem večerom. S svojo prisotnostjo je vse udeležence počastila in pozdravila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu gospa Ljudmila Novak, ki je navzočim zaželela prijetno odbojkarsko tekmovanje in veliko uspeha pri tem športu tudi v prihodnje. Po pozdravnih besedah predsednika SVS dr. Branka Zorna in predstavnikov vseh delegacij je sledila večerja in prijateljsko druženje ob zvokih ansambla našega člana, Slovenca iz Avstralije Johna Križmana.

Poleg vseh športnikov, ki se je naslednje jutro pomerilo v odbojki, so bili prisotni tudi dijaki iz Argentine, ki so navijali za svoje prijatelje, in dijaki iz Kanade, ki so se tisti večer poslavljali od Slovenije.

Naslednji dan smo začeli turnir ob 9. uri. Dekleta in fantje so odigrali skupaj osem tekem.

Pri ženski kategoriji so bile zmagovalke dekleta iz Kanade (Slovenian Sports Club iz Toronta). Pri moških pa fantje iz Koroške (Aich/Dob pri Pliberku).

Končna uvrstitev:

Dekleta:

1. mesto – Kanada (Slovenian Sports Club iz Toronta)
2. mesto – Slovenija (Gimnazija Želimlje)
3. mesto – Argentina (Slovenci iz Buenos Airesa in Bariloč)
4. mesto – Srbija (Slovenski športni klub iz Beograda)

Fantje:

1. mesto – Avstrija (Slovenci iz Aich/Doba pri Pliberku)
2. mesto – Argentina (Slovenci iz Buenos Airesa in Bariloč)
3. mesto – Slovenija (Gimnazija Želimlje)
4. mesto – Srbija (Slovenski športni klub iz Beograda)