Srečanje s škofom - danes nadškofom - Andrejem Stanovnikom

V nedeljo, 23. septembra je Janez Cerar CM povabil prijatelje misijonov in Slovence iz Argentine na srečanje z msgr. Andrejem Stanovnikom OFMCap, škofom iz Reconquista, Argentina.
Škof Stanovnik je rojen v Slovenski vasi v Lanusu, za škofa pa je bil imenovan leta 2001. Kmalu je postal tajnik Sveta škofovskih konferenc Južne Amerike in Karibov, po letošnji generalni konferenci v brazilskem mestu Aparecida pa drugi podpredsednik.
V cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani je daroval mašo, na dvorišču poleg Študentskega doma Vincencij pa je poteklo družabno srečanje.
Nekaj dni po vrnitvi v Argentino pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za nadškofa v Corrientesu.

Ob oltarju sta bili Marijini podobi iz Slovenije in Argentine: iz Brezij in iz Lujana. Tudi v pridigi so se prepletale misli o domovini, izseljencih, vrnjencih in preseljencih ter o delovanju konference v Aparecidi. Škof je poudaril potrebo po ohranjanju vrednot, ki sta izseljence spremljali na njihovi poti v tujini: vero in življenje.  Prav tako je prosil, naj bi vse vrednote prekvasili z južnoameriško gorečnostjo in vnesli v slovensko okolje.
Običajno ljudsko petje ob spremljavi orgel sta popestrili še dve argentinski pesmi s kitarami.
Dvorišče ob študentskem domu se je kar hitro napolnilo z znanci, prijatelji, med katerimi je bilo precej nekdanjih vaščanov iz Slovenske vasi. Vsak je hotel pozdraviti in se rokovati s škofom, ki se je rade volje pogovarjal z vsemi. Prijeten jesenski večer je tudi prispeval k veselemu in prijateljskemu vzdušju.