Slovenci v Londonu 1991 – 1994

Vabimo na otvoritev razstave Delovanje civilne družbe v podporo slovenski samostojnosti: Slovenski krizni center in glasilo The Slovenian Newsletter. Atrij ZRC, 1. junija 2011, ob 19. uri. Avtorja razstave: mag. Jana Valenčič in mag. Miha Dobrin.

Junija mineva natančno dvajset let, odkar je Slovenija razglasila svojo državnost. Ob tej priložnosti Znanstvenoraziskovalni center SAZU v svojem Atriju skupaj z Arhivom RS odpira razstavo Slovenci v Londonu 1991-1994. Kronika delovanja civilne družbe v času osamosvajanja: Slovenski krizni center in glasilo The Slovenian Newsletter. Razstavo, ki je postavljena v prostorih Atrija ZRC, sta arhitekt Miha Dobrin in arhitektka Jana Valenčič oblikovala na podlagi ohranjenega gradiva akcijske skupine Slovenski krizni center in glasila The Slovenian Newsletter, ki sta takrat delovala v Londonu. Ob napadu na Slovenijo so londonski Slovenci odgovorili z akcijo. Medijem, ki so slabo poznali razmere, so pojasnjevali slovensko stališče do odcepitve od Jugoslavije in začeli sistematično lobirati v britanskem parlamentu.

Kasneje so britansko javnost, ki o razmerah v Sloveniji ni vedela kaj dosti in je na Slovenijo tedaj gledala kot na vojno žarišče, seznanjali s kulturo, gospodarstvom in lepotami rodne dežele. Kot stranski produkt teh akcij se je začelo nabirati arhivsko gradivo, sprva naključno, pozneje pa ga je skupina okrog Slovenskega kriznega centra in glasila The Slovenian Newsletter začela zbirati organizirano in sistematično.

Zakaj razstava? Sodelujoči so želeli, da prelomni dogodki v času in prostoru ne bi bili pozabljeni. Svoje delovanje ob osamosvajanju Slovenje so predstavili na svojevrsten način. Razstava predstavlja bogato slikovno, časopisno, dopisno in plakatno gradivo, ki obiskovalce popelje v obdobje nastajanja Slovenije in sočasnih dogodkov v Londonu, in kaže čustveno navezanost posameznikov na domovino. Razstava bo na ogled do 20. junija 2011.

Vljudno vabljeni!

Razstavo bodo ob prisotnosti avtorjev odprli dr. Dragan Matić, dr. Marko Hawlina in dr. Oto Luthar.