Dijaki iz Argentine spoznavajo Slovenijo

Z organizacijskim sodelovanjem SVS in s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so dijaki iz Argentine tudi v letu 2009 obiskali Slovenijo. To pot je bilo 33 dijakov iz Buenos Airesa, ki obiskujejo zadnji letnik Slovenskega srednješolskega tečaja ravn. Marka Bajuka. Nosijo ime RAST 38 (Roj abiturientov srednješolskega tečaja), številka pa določa skupino, ki je začela s tradicijo potovanja ob zaključku tečaja in je hodila v patagonske Bariloče.

Tako kot že vrsto let, so tudi letos najprej obiskovali Mladinsko poletno šolo slovenskega jezika v Ljubljani, kjer so si utrdili znanje maternega jezika. Svojim vrstnikom v poletni šoli so se predstavili z besedo, petjem in plesom.
Ker je večina prvič obiskala Slovenijo, je bilo navdušenje veliko. Zato so raznoliki izleti pravo odkritje, kaj vse je najti v sorazmernem majhnem področju Slovenije. Ogledali so si Škocjanske jame in Postojnsko jamo, Antonijev rov v Idriji, pa se povzpeli na Triglav in občudovali okolico, dolino Triglavskih jezer, ob koncu pa se kopali v Bohinjskem jezeru. Obiskali so Kočevski rog in Spominski park v Teharjah, pa tudi tovarno Hidria Rotomatika v Idriji. Popeljali so se po slovenskem morju in si ogledali obalo, pa tudi občutili mrzlo prho slapa Rinka v Logarski dolini.
S svojim obiskom so razveselili marsikateri kraj. Nastopili so na 16. taboru Slovencev po svetu v Šmarjeških toplicah, v prijaznem Šentjoštu, v Velikih Laščah in bližnjih Ponikvah. Ob koncu so prišli na svoj račun tudi sorodniki, ki so jih že ves čas željno pričakovali.
Vsakoletni obisk dijakov iz prekomorskih držav še zdaleč ni (samo) turistični dogodek. Je predvsem vzpostavljanje konkretnega, čutnega stika s slovenskim narodom, slovensko dušo.  Je tudi nov sunek, ki jih poziva k ohranjevanju slovenske zavesti, kulture in navad v kraju in času, v katerem se razvija njihovo življenje. Poziva jih, naj bogatijo slovenske skupnosti, društva, organizacije s svojim aktivnim udejstvovanjem. Lahko je pa tudi pobuda za odločitev, da nadaljujejo študije v Sloveniji.

Povezava do spletnega dnevnika RAST XXVIII.