Obisk dijakov iz prekomorskih držav

V juliju 2008 smo sprejeli 17. skupino slovenskih maturantov iz prekomorskih držav, ki smo jim organizirali obisk domovine prednikov. Letos je prišlo 22 dijakov in 3 voditelji iz Argentine ter 17 dijakov in dve voditeljici iz Kanade. Slovenci iz Kanade so obiskali dvotedenski tečaj slovenskega jezika na Poletni šoli Filozofske fakultete, dijaki iz Argentine pa zaradi zapletov s termini počitnic v argentinski šoli le enotedenski intenzivni tečaj. Po tečaju so si ogledali več naravnih in kulturnih znamenitosti Slovenije.

Obe skupini sta obiskali Šentgotard, Teharje, Logarsko dolino, mladi so se povzpeli do slapa Rinka. V sodelovanju s KKZ so obiskali koroške rojake in kraje, kjer so jim nazorno prikazali slovensko zgodovino. Navdušeni so bili nad Bledom, Blejskim gradom, slapom Savica in Bohinjskim jezerom, kjer so se najbolj pogumni tudi kopali. Ogledali so si Predjamski grad in Postojnsko jamo, nastopili so v Šentjoštu nad Horjulom. Obiskali so Kočevski rog. Ogledali so si Idrijo in podjetje Hidria, Antonijev rov, muzej v Kobaridu in nadaljevali z ogledom izvirom Soče, Vršiča in Kranjske Gore. Spomočjo vodnikov in PDLj-Matica so osvojili najvišji slovenski vrh Triglav.

Obe skupini sta med drugim nazorno predstavili svojo izseljensko skupnost na 15. taboru Slovencev po svetu na gradu Turjak. Spoznali so tudi Zavod sv. Stanislava v Šentvidu in Radio Ognjišče.

Povezava do uradnega bloga RAST XXVII.