SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II
Rim, poliklinika Gemmelli, 6. februarja 2005

Napoved:

Tudi peto noč je na polikliniki Gemelli papež Janez Pavel II. mirno preživel. Zdravstveno stanje se mu postopno izboljšuje. Pri vsem je treba upoštevati, da oseba, ki bo maja dopolnila 85 let, ne more pričakovati prav kratek proces okrevanja po akutnem Laringotraheitisu.

V papeževanju Janeza Pavla II. poznamo razen mesecev in let intenzivne dejavnosti, tudi obdobja bolezni. Tako vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano govori o tem, da človek, ki je povedel Cerkev v tretje tisočletje, vodi Cerkev dalje tudi s svojim trpljenjem. Dnevnik nadaljuje s trditvijo, da  teh dneh papež Janez Pavel II. opravlja svoje romanje na goro križev. To nas spominja na romarski kraj s tem imenom v njegovi rodni Poljski, kamor je rad in pogosto poromal zlasti v časih stiske. Ker je to predvsem kraj duha, more tja poromati tudi in predvsem v teh dneh svoje bolezni.

Pred polikliniko se je danes opoldne zbrala množica več kot 300 oseb in na balkonih okoliških zgradb je bilo videti nagnetenih mnogo ljudi, ki so čakali, če se bo sveti oče vendarle pokazal pri oknu sobe v 10. nadstropju. Množica več tisoč Rimljanov pa je bila s kardinalom Camillom Ruiniem zbrana na trgu sv. Petra v Vatikanu. Oba kraja sta med seboj  bial televizijsko povezavo. Med množico je bilo moč zlahka opaziti kar- lahko bi rekli - četo novinarjev, fotografov in kamermanov z vseh koncev sveta.

Papež Janez Pavel II., ki je v bolnišnici Gemelli od začetka svojega papeževanja preživel več kot 140 dni, ni hotel niti danes opustiti rednega nedeljskega opoldanskega srečanja z verniki. Zdravniki so mu odločno odsvetovali, da bi govor prebral sam. V teh dneh namreč tudi v Rimu  veje zelo hladen in  oster zimski zrak.

Govor svetega očeta je zato prebral namestnik državnega tajništva, argentinski škof Mons. Leonardo Sandri.

Papeža Janeza Pavla II.  je  bilo kljub vsemu mogoče videti ob odprtem oknu podobno kot vsako nedeljo ob nagovoru z apostolske palače v Vatikanu. Ob njem pa je pri mikrofonu stal mons. Sandri in mu tako rekoč posodil glas.

**************

Posnetek:

Papež Janez Pavel II. je v začetku svojega današnjega opoldanskega nagovora zapisal informacijo, da se tokrat na nas obrača s poliklinike Agostino Gemelli, kjer se nahaja že nekaj dni in kjer ga z ljubečo skrbjo obdajajo zdravniki, bolničarji in drugo osebje, za kar se  jim prisrčno zahvaljuje. Nato je vsem nam, njegovim dragim bratom in sestram in vsem, ki so mu blizu na vseh koncih sveta,  izrazil svojo hvaležnosti za iskreno in sočutno ljubezen, ki jo je na posebno močan način zaznal v teh dneh.

Vsem in vsakemu je zagotovil svojo hvaležnost, ki se izraža v nenehni molitvi k Bogu po naših namenih, kakor tudi z molitvijo za potrebe Cerkve in za velike zadeve sveta. Tako tudi v bolnišnici, sredi drugih bolnikov, na katere misli s posebno toplino, še naprej služi Cerkvi in človeštvu, je zagotovil sveti oče. 

V nadaljevanju nagovora sveti oče omenja, da v Italiji danes obhajajo dan "Za življenje" in spominja, da v svojem pismu italijanski škofje ob tej priložnosti poudarjajo pomen, ki ga za življenje imata odnos in zaupanje. Poudaril je, da je treba v življenje zaupati, k čemur tiho pozivajo že nerojeni otroci. To zaupanje prosijo tudi tisti, ki so iz raznih vzrokov ostali brez družine in potrebujejo nekoga, ki bi jih posvojil ali vzel v rejo.

Nato je sveti oče zagotovil svojo posebno bližino vsem, ki si prizadevajo za obrambo življenja.  Italijanske škofe je povabil, naj vztrajno spodbujajo katoličane in vse ljudi dobre volje k obrambi osnovne pravice do življenja - v spoštovanju dostojanstva vsakega človeka.

Ob koncu je Marijo, Kraljico družin prosil, naj nam pomaga zmagovati v boju za življenje, saj je to za človeštvo prvi med velikimi izzivi današnje dobe.

Po prebranem nagovoru je papež Janez Pavel II. vsem podelil svoj apostolski blagoslov in se znova umaknil v svojo bolniško sobo. Novo zdravniško poročilo o njegovem okrevanju bo dano šele jutri opoldne in takrat bomo morda lahko že izvedeli, kdaj se bo sveti oče vrnil v Vatikan.

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630