SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
DuhovnostOpoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II.

Nedelja, 30. januarja 2005

Danes opoldne je kljub precejšnjemu mrazu bilo na trgu sv. Petra v Vatikanu zelo živahno. K svetemu očetu so prišli številni otroci, članov katoliške akcije in prav tako velika skupina članov italijanskega združenja Prijateljev Raoula Follereaua - ob današnjem svetovnem dnevu gobavcev.

********

Svoj opoldanski nagovor je papež Janez Pavel II. začel z ugotovitvijo, da danes trg sv. Petra razveseljuje prisotnost številnih otrok članov Katoliške akcije, ki zaključujejo svoj t.i. "mesec miru". Prisrčno jih je pozdravil in spomnil, da prav v današnjem evangeliju Jezus blagruje tiste, ki delajo za mir (Mt 5,9). "To so lahko tudi otroci!" jim je dejal.

Tudi otroci se namreč morajo učiti dialoga in se naučiti zlo premagovati z dobrim (Rim 12,21), o čemer je sveti oče spregovoril že v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu miru. Nepravičnost je treba premagati s pravičnostjo, laž z resnico, maščevanje z odpuščanjem, sovraštvo z ljubeznijo, je sveti oče nadalje spodbujal svoje mlade poslušalce.Takšen slog življenja ni mogoče improvizirati, marveč se je zanj potrebno vzgajati vse od otroških let.

Nato je sveti oče spregovoril odraslim in jih opozoril, da takšna vzgoja vključuje moder pouk in predvsem zglede vredne posnemanja, ki jih otrok prejema v družini, v šoli in na vseh področjih družbenega življenja. Župnije, oratoriji, združenja, gibanja in razne cerkvene skupine morajo postajati vedno bolj kraji vzgoje za mir in ljubezen, kjer se učimo rasti v medsebojni povezanosti.

Nato je papež Janez Pavel II. vse povabil, naj Marijo - Kraljico miru - prosimo, naj pomaga mladim, ki si močno želijo miru, da bodo postali njegovi pogumni in vztrajni graditelji.

********

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je sveti oče spregovoril še o svetovnem dnevu gobavcev. Podatki govorijo o tem, da je vsako leto s to boleznijo na novo okuženih okrog 800-tisoč ljudi. Dejal je:

********

V revnejših deželah sveta, ta bolezen - kljub temu, da je ozdravljiva - še vedno muči milijone ljudi, in med njimi številne otroke. Vsem tem našim bratom in sestram in vsem ljudem, ki jim na različne načine pomagajo, je sveti oče namenil svoj poseben pozdrav in jim zagotovil svojo molitev. Zaželel je, da bi zavzetost mednarodne skupnosti dosegla uspeh popolne odstranitve te velike družbene rane. Ob koncu svojega nagovora je svoj poseben pozdrav namenil članom italijanskega združenja Prijateljev Raoula Follereaua, ki so ob današnjem svetovnem dnevu gobavcev poromali na trg sv. Petra v Vatikanu.

Nato je sledil najbolj prisrčen dogodek današnjega srečanja svetega očeta z otroki katoliške akcije. Najprej je sveti oče zavzeto je prisluhnil besedam, ki mu jih je v imenu svojih vrstnikov naslovila ena od deklic. Na začetku se mu je zahvalila za vso ljubezen, ki jo ima do otrok in za zaupanje v njihovo molitev. Na praznik Gospodovega razglašenja jim je namreč zagotovil, da otroci s svojo molitvijo pomagajo pri rešenju in izboljšanju sveta.

Zagotovila mu je, da želijo s pomočjo velikodušnih odraslih, graditi svet, v katerem se bomo ljudje gledali z nasmehom na obrazu in v katerem med nami ne bo več prepirov in vojn. Ob koncu je svetemu očetu izrazila občudovanje njegovega velikega poguma, kar je med vsemi vzbudilo prisrčen aplavz in veselo vzklikanje. Nato sta deček in deklica, ki sta stala ob svetem očetu, želela z okna apostolske palače spustiti dva bela goloba, ki pa kar nista hotela odleteti. Ko sta se vendar odločila, pa je eden od njiju veselo zavil v papeževo stanovanje, kar je svetega očeta spravilo v radostno prisrčen smeh.

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630