Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II
Vatikan, 23. januarja 2005

Nahajamo se v drugi polovici tedna molitve za edinost kristjanov. Razen o tem dogajanju, je opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu papež Janez Pavel II. spomnil, da v Rimu danes obhajajo t. i. Dan katoliške šole pod geslom: "Cerkev, družina, šola: povezani v vzgoji". Da bi v vseh, ki delujejo na vzgojnem področju rasla zavzetost za medsebojno sodelovanje, so bili na trgu sv. Petra v Vatikanu opoldne prisotni ravnatelji, učitelji, starši in mladi skupaj z odgovornimi za pastoralo v rimski škofiji. Sveti oče jih je prisrčno pozdravil in jim zaželel, da bi Cerkev in civilna družba vedno bolj cenila in podpirala poslanstvo katoliških šol.

*********

V teh dneh se odvija "Teden molitve za edinost kristjanov", ki se bo zaključil z obhajanjem večernic v baziliki Sv. Pavla izven rimskega obzidja, v torek, 25. januarja, kot je to že ustaljena navada, je ob začetku svojega današnjega opoldanskega nagovora dejal papež Janez Pavel II. Nadaljeval je z zagotovilom svoje duhovne prisotnosti pri tej sklepni molitvi, medtem ko se bodo omenjenega bogoslužja pod vodstvom kardinala Walterja Kasperja, predsednika papeškega sveta za edinost kristjanov, osebno udeležili številni predstavniki drugih Cerkva in krščanskih veroizpovedi.

Sveti oče je nato vse krščanske skupnosti povabil k intenzivnemu doživljanju tega vsakoletnega duhovnega srečanja, ki daje na nek način - vsaj v želji in skupni prošnji - vnaprej okušati veselje polne edinosti. Dejansko se vedno bolj jasno zavedamo, da je edinost predvsem Božji dar, ki je zanj treba - v ponižnosti in resnici - neutrudno prositi.

Ob koncu svojega nagovora je papež Janez Pavel II. Marijo, Mater Cerkve, iskreno prosil, naj nam pomaga premagati vse ovire in čim prej doseči dar polne edinosti. Prisrčno je nato še spodbudil vsakega vernika, posebej mlade, naj svojo ekumensko zavzetost razširijo kar na celo leto in naj na vsakem kraju postanejo orodje in pričevalci polne edinosti, ki je Kristus zanjo prosil v dvorani zadnje večerje.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.