Blažena Lavra Vicuña
22. januar 2005

Blažena Lavra Vicuña se je rodila leta 1891 v Santiagu, glavno mesto Čil na jugu Južne Amerike. Zaradi političnih razmer se je družina preselila v Argentino, v Neuquén, kjer je bila Lavra od leta 1900 gojenka pri sestrah salezijankah v zavodu Hčer Marije Pomočnice. Od rane mladosti si je deklica goreče prizadevala za svetost.

Ko je pri verouku spoznala, da njena mati živi v grehu, se je darovala Gospodu za njeno spreobrnitev.

S spovednikovim dovoljenjem je naredila zaobljube evangelijskih svetov.

Gospodar veleposestva, kjer je mati živela, si je želel tudi trinajstletno Lavro in bil je nasilen. Samo z Božjo pomočjo je zmogla prestati mrzlo patagonsko noč, ki jo je morala s psi preživeti zunaj, ker se je odrekla plesu z gospodarjem Morom. Vedela je namreč, kaj bo sledilo plesu, in je bila trdna, kljub maminem vabilu, naj privoli plesu. In nagnal jo je ven.

Izčrpana od bolezni in nasilja, je pred smrtjo izpovedala mami: "Mama, umiram! Že pred časom sem prosila Jezusa in mu ponudila svoje življenje, da bi dosegla tvojo vrnitev k Bogu... Mama, ali bom pred smrtjo doživela to veselje, da se boš skesala?" In mati se je odselila. S to radostjo v srcu je umrla na večer 22. januarja 1904.

Lavro, pesem nedolžnosti, je Janez Pavel II. razglasil za blaženo 3. septembra 1988 na griču v bližini Don Boskove rojstne hiše.

Bogoslužna besedila izražajo delo Boga v njeni duši takole:

"Zdi se mi, je dejala Lavra, da sam Bog oživlja v meni misel na svojo navzočnost.

Misel na Boga me spremlja povsod, v šoli, na dvorišču, pomaga mi in me tolaži.

Ne razmišljam ves čas o Bogu; preprosto uživam v njegovi navzočnosti."

Zato k Bogu Očetu, viru vsake svetosti, dvigajmo našo hvalo.

Lep pozdrav vsem rojakom po svetu:

s. Rezka Krajnik

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.