Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II.

Nedelja, 2. januarja 2004

Napoved:

Na trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes opoldne zopet zbralo precejšnje število romarjev. Med njimi sta bili poleg ostalih tudi dve trikraljevski skupini, oz. "trije Modri" s svojim spremstvom, ki jim je papež Janez Pavel II. ob koncu namenil poseben pozdrav. Sicer pa je sveti oče v glavni vsebini svojega nagovora razmišljal o dejavni ljubezni, ki je temeljno sporočilo in vzrok Jezusovega prihoda na svet.

********************

Na današnjo prvo nedeljo novega leta v bogoslužju znova odmeva evangeljski odlomek božičnega praznika, ki govori o tem, da je Božja Beseda postala meso in se naselila med nami (prim. Jn 1,14), je uvodoma spomnil sveti oče in nadaljeval z razlago bistva učlovečene Besede. Dejal je, da je večna Božja Beseda, večna Modrost, ki je dejavna v stvarstvu in v zgodovini. In ta Modrost, se je v skrivnosti učlovečenja popolnoma razodela z namenom,  da bi vzpostavila kraljestvo življenja, ljubezni in miru.

Vera nas uči, da nas Bog tudi v najtežjih preizkušnjah in trpljenju - kot npr. v hudi nesreči, ki je v minulih dneh prizadela jugovzhodno Azijo - ne zapusti.  V skrivnosti Božiča je namreč Bog prišel med nas zato, da bi bil deležen našega bivanja.

Nato nas je papež Janez Pavel II. spomnil, da je otrok iz Betlehema ista oseba, Jezus, ki nam je na predvečer svoje odrešilne smrti zapustil zapoved, naj se ljubimo med seboj, kakor nas je On ljubil (prim. Jn 13.34). Zato nam daje čutiti svojo živo prisotnost, kadar to "njegovo" véliko zapoved v življenju udejanjamo.

To evangeljsko sporočilo postavlja temelj upanju na boljši svet. Ta se bo izoblikoval  pod pogojem, če bomo živeli v "njegovi" ljubezni.

Ob sklepu svojega današnjega opoldanskega nagovora je nato sveti oče Jezusovo Mater Marijo prosil, naj nam pomaga osvojiti takšen program življenja.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.