SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

Novoletni nagovor papeža Janeza Pavla II.

Vatikan, 1. januarja 2005

 

 

Ob današnjem svetovnem dnevu miru je papež Janez Pavel II. spregovoril tako pri dopoldanski sveti maši v  baziliki sv. Petra v Vatikanu, kot opoldne pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom. Prizadevanje za mir je označil kot skupno nalogo človeštva, pri čemer so dialog, dobra dejanja in vzgoja za odpuščanje temeljne naloge, h katerim smo poklicani vsi ljudje.

 

*************

 

Med dopoldansko sveto mašo v baziliki sv. Petra je papež Janez Pavel II. prve besede svojega nagovora namenil Mariji s pozdravom današnjega bogoslužja, ki jo imenuje vso sveto in jo blagruje, ker je rodila Kralja nebes in zemlje, Kneza miru.

Nato je ob današnjem svetovnem dnevu miru spomnil vse kristjane in vse ljudi, ki si prizadevajo za dobro, naj znova okrepijo svojo zavzetost v gradnji miru. Ob tem nam sv. Pavel jasno nakazuje pogoj, ki ga je treba izpolniti in to je, da se ne damo premagati hudemu, marveč premagujemo hudo z dobrim.

Nadaljeval je z ugotavljanjem, da je za gradnjo miru potrebno uporabiti primerna sredstva kot so dialog, dobra dela in vzgojo za odpuščanje.

Hudo je treba premagovati z orožjem ljubezni. Na ta način lahko vsakdo k miru prispeva svoj delež. To ju skupna pot vseh kristjanov, vseh ljudi, ki verujejo v Boga in vseh, ki se ravnajo po moralnem zakonu zapisanem v človeški biti.

Zavzetost za mir na svetu  je torej naše skupno poslanstvo.

 

Papež Janez Pavel II. je nato opozoril še na dejstvo, da je zlo na svetu sad človekove svobodne odločitve. Prav tako pa je zlo premagano, če se človek svobodno odloči in svoja dejanja - podprta z milostjo - usmeri k dobremu. Zlo je premagano, ko se človekova svoboda usmeri k Bogu, ki je najvišje dobro.

 

Svoj opoldanski nagovor pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom je sveti oče sklenil s prošnjo k Mariji, Kraljici miru,  ki naj nam pomaga družno ustvarjati to osnovno dobrino človeškega sožitja. Samo na ta način bo svet lahko napredoval na poti pravičnosti in solidarnosti.

 

Po molitvi in blagoslovu je papež Janez Pavel II. tudi danes izrazil svojo bližino vsem prizadetim ob tragičnem potresu v jugovzhodni Aziji. Zagotovil jim je svojo molitev in izrekel pohvalo številnim potezam solidarnosti po svetu.  Razen na zaupanju v Božjo pomoč, ravno na tem smislu za človeško solidarnost temelji upanje na boljše dni leta, ki ga danes začenjamo, je svoj nagovor sklenil sveti oče.

 

Nato je - vsej veliki množici romarjev, ki je danes popolnoma preplavila trg sv. Petra in zapolnila tudi del široke ceste v smeri reke Tibere - izrekel novoletna voščila razen v italijanskem še v  francoskem, angleškem, nemškem, španskem, portugalskem in svojem materinem poljskem jeziku.

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630