Kar se splača

Učenje je bilo vedno izziv. Vsak izziv pa predpostavlja, da je nekaj težko dosegljivo, a da se vendarle splača doseči.

Učiti, kar se splača, je težje kakor učiti, kar nam prvo pade v glavo. Kajti 'kar se splača' stane in kar stane zahteva, da pustimo ob strani drugo, kar je morda lažje in 'donosnejše', a manj dragoceno.

Živimo v svetu, kjer so nekatere nekdanje vrednote v krizi in postavljene v karanteno. Kadar pa ne učimo tega, kar je vredno (zato govorimo o vrednotah), napolni nastalo praznino nekaj, kar je vredno manj ali nič.

Seveda mnogi ne soglašamo v tem, kaj je vredno in kaj je manj vredno. Če poizkusimo napraviti začetni seznam najvrednejših stvari, bi zbrali lahko naslednje: prijateljstvo, veselje, mir, pravica, vzajemnost, tovarištvo, zvestoba, odkritosrčnost, družina, življenje. Tak seznam bi bil lahko precej daljši.

Ko pa pridemo do drugih vrednot, se navadno prične nesoglasje. Eni imajo za vrednoto zdravje, drugi denar, drugi poklic, drugi znanost, drugi ekologijo, drugi industrijo, drugi vero, spet drugi varen seks itn.

Debata pa se razvname, kadar skušamo ugotoviti hierarhijo vrednot. Naravno je, da se pojavijo nasprotja. Nekdo, ki na primer ve, da bi zaradi obrambe pravice moral prekiniti neko prijateljstvo, se bo moral odločiti za eno ali za drugo. Kaj je vredno več? Drugi naj bi zaradi ekologije moral zapreti tovarno in odpustiti 1000 delavcev. Kaj je važnejše? Tretji ve, da bi moral za svoje zdravljenje kupiti ledvice, krivično odvzete nekemu revežu. Kako se bo odločil? Ne moremo živeti brez odločanja in brez konfliktov. Vsaka odločitev pomeni zavrnitev vrste opcij in izbiro drugih. To ve vsak otrok, ki mora izbirati med tem ali onim televizijskim programom. Tudi mladostnik, ki mora izbrati med študijem ali nogometno tekmo, to razume. To ve tudi odrasel človek, ki pravi, da ima rad svojo ženo ali moža, pa bi rad imel majhne spolne počitnice z nekom, ki ga je srečal na življenski poti. Prav tako razume to kdor trdi, da veruje v Boga pa hkrati dela v skladu s trenutnimi občutki.

Prav je, da se od časa do časa vsedemo in premislimo, kaj se v resnici 'splača', kaj je nad vsem drugim, kar je sicer tudi vredno, a je vendarle vredno manj.  Odgovor se zdi težak, pa ni. Splača se, kar je trajno, kar ne mine, kar se ne izčrpa. Splača se nekaj, česar ne moremo izgubiti in česar nam ne morejo vzeti. Splača se, kar gradi, ne kar ruši, kar nas povezuje, ne kar nas razdvaja. Splača se kar pušča tudi bližnjemu, da ima več. Splača se, kar povzroča mir. Splača se, kar nas vodi v nebesa. Splača se, kar je res. Splača se, kar odgovarja globokom etičnim zahtevam človeka in ne, kar zadosti le trenutnim gonom. Splača se zvestoba dani besedi, zakonskemu drugu, otrokom in staršem, kajti ljubezen je najdražji zaklad na svetu.

Kar se splača, stane. To ni besedna igra. Kar je vredno, moramo plačati s svojo odpovedjo in to ni lahko. Čim večja je vrednota, več moram 'plačati' zanjo, to je, večjo odpoved zahteva. Kdor je dosegel to, kar se resnično 'splača', kar je vredno, pozabi na ceno in je vesel ter hvaležen, da je dosegel, kar je želel. Je hvaležen in vesel! Kdor malo žrtvuje tudi malo doseže. Kdor je pripravljen veliko utrpeti, lahko doseže, kar si želi v globini srca.  Zato mora biti to, kar dosegam za ceno takih odpovedi, nekaj, kar se resnično splača, kar je vredno, nekaj kar traja, kar vodi v večnost, kar usmerja k večji in boljši ljubezni.

Rekli smo, da je bila vzgoja vedno nekaj težkega. Vzgoja k vrednotam je toliko težja, ker ni dovolj, da povemo, kaj je vredno. Treba je potiskati naprej, premakniti vsakega posebej, da se odpravi na pot, da prične z naporom plačevati za to, kar 'se splača', ker je vredno. To pa bo mogoče le, če mu pomagamo odkriti, kaj je resnično vredno, če mu z zgledom pokažemo svoje veselje in zadovoljstvo, da se to da doseči.  Otroci in mladostniki nas opazujejo kot model. Sledili nam bodo, če spoznajo, da je to, kar dosegamo, res vredno; da se torej splača. Izziv je pred nami. Resnično se splača.

Fernando Pascual

Catholic.net

Priporočamo Vam, da si ogledate novo spletno stran www.si.catholic.net. Lahko se tudi naročite na tedenska sporočila stik@si.catholic.net.