Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II. na velikonočni ponedeljek

Vatikan, 12. aprila 2004

Kot smo na velikonočni ponedeljek že vajeni, je papež Janez Pavel II. tudi tokrat nagovoril romarje, ki so se zbrali na trgu sv. Petra v Vatikanu. Z okna svoje apostolske palače jih je spodbudil, naj današnji velikonočno-praznični dan preživijo v veseli gotovosti bližine Vstalega in v zavesti, da je na poti našega romanja vedno z nami njegova Mati Marija. Glavnino svojega nagovora je sveti oče danes namenil prav njeni vlogi v našem življenju, ki jo utrjujemo tudi z opoldansko molitvijo značilno za velikonočni čas, to je: "Raduj se Kraljica nebeška!"

********************

Opoldanska molitev v velikonočnem času, ki se začenja z vzklikom: "Raduj se Kraljica nebeška, aleluja!" našo pozornost usmeri na Marijino vlogo ob Vstalem Sinu in ne toliko na njeno sodelovanje pri njegovem učlovečenju. O tem sicer premišljujemo v molitvi Angel Gospodov, ki smo je vajeni v ostalih liturgičnih časih.

Papež Janez Pavel II. je danes poudaril, da nam molitev: "Raduj se Kraljica nebeška!" približa Marijino veselje zaradi vstajenja njenega Božjega Sina. Marija je vzor krščanske skupnosti, ki se veseli ob Gospodovi Véliki noči. Ta je za vse verne  izvir pristnega veselja. Najgloblji vzrok in temelj te duhovne radosti, ki je nobena senca ne more in sme zastreti, je namreč vstali Gospod. Bogoslužje velikonočne osmine nam vztrajno ponavlja, da je Jezus vstal od mrtvih, kakor je obljubil. In prav to vsebino razglašamo z molitvijo: "Raduj se, Kraljica nebeška!"

Cerkev se z omenjeno molitvijo povezuje z Materjo, ki je najbolj od blizu doživljala Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje. Zaveda se, da gre za odrešenjski dogodek, ki je dejansko spremenil tek zgodovine. Cerkev Marijo s to molitvijo  prosi, naj podpira njeno vero, ko pravi: "Prosi za nas Boga."

Nato nas je sveti oče povabil, naj se na današnji velikonočni ponedeljek, ki je nadaljevanje dneva Velike noči, vsakdo izmed nas ustavi ob praznem grobu in si vzame čas za meditacijo o veličastnem podvigu Kristusovega vstajenja od mrtvih.

Nato je sveti oče zaželel, naj Devica Marija, tiha priča te skrivnosti, v nas utrjuje  osebno pripadnost Kristusu, ki je umrl in vstal za odrešenje vsakega človeškega bitja. Naj nam bo učiteljica in vodnica vere; naj nas podpira v trenutkih dvoma in skušnjave. Naj nam izprosi tisto notranjo vedrino, ki je ne more zmesti noben strah, saj temelji v gotovosti, da je Kristus resnično vstal.

Sveti oče je svoj današnji nagovor zaključil z zagotovilom, da Materi njega, ki je umrl in vstal od mrtvih, izroča vsa pričakovanja in upanja, kot tudi skrbi in bojazni vsega sveta ter vsem znova zaželel sveto velikonočno praznovanje.