SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

Velikonočni opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II. pred blagoslovom Urbi et orbi

11. aprila 2004

 

Letos katoliška in pravoslavna Cerkev obhajata praznik Velike noči na isto, to je današnjo nedeljo. Papež Janez Pavel II., ki nosi globoko v srcu Jezusovo željo po edinosti vseh kristjanov, je ob koncu svojega današnjega nagovora in po pozdravih v številnih jezikih zaželel, da bi čimprej napočil dan, ko bomo vsi, ki smo krščeni, vsako leto lahko na isti dan slavili ta osnovni krščanski praznik. Med dopoldansko sveto mašo so člani ruskega kolegija Rusicum v Rim, letos v staroslovanskem jeziku in značilnem napevu pred svetim očetom odpeli velikonočno hvalnico.

 

Kot navadno, je tudi letošnje velikonočno praznovanje v Rim privedlo tisoče romarjev z raznih koncev sveta. Po slovesni sveti maši je množica zavzeto prisluhnila besedam svetega očeta.

 

************* 

 

Današnji velikonočni nagovor papeža Janeza Pavla II. pred blagoslovom - Urbi et orbi - Mestu in svetu - je živ izraz njegove velike vere in neomajnega zaupanja v moč vstalega Kristusa, ki more kljub številnim protislovjem, dogajanje zgodovine usmeriti v odrešenje.

 

V začetku svojega nagovora nas je sveti oče spomnil, da je vprašanje angelov "Kaj iščete živega med mrtvimi?" in odgovor: "Ni ga tukaj, temveč je vstal" (Lk 24,5-6),  namenjeno utrditvi našega upanja. Ponovil ga je vsem možem in ženam tretjega tisočletja z zagotovilom, da Kristus živi med nam in da smrt nad njim nima več nobene oblasti.

 

Papež Janez Pavel II.  je  nato velik del svojega nagovora posvetil zaupni glasni molitvi, v kateri je Jezusu izročil in zaupal rešitev mnogih perečih vprašanj današnjega časa. Jezusu, ki je naš Odrešenik in ki s svojim vstajenjem človeštvu prinaša voščilo veselja in miru, je spregovoril ljudeh, ki jih muči malodušje in jim primanjkuje poguma.

 

Prosil ga je za dar moči in modrosti v boju zoper terorizem, ki zanika življenje in spravlja v nevarnost številne delovne in miroljubne ljudi.

 

Vstalemu je spregovoril o sporih, ki povzročajo prelivanje krvi v Afriki, v Iraku in v Sveti deželi in ga prosil, naj v vseh teh ljudstvih poživi zavest, da so Abrahamovi sinovi in jih zato povezuje globoko bratstvo.

 

Nato je sveti oče s posebno močjo nagovoril vse, ki nam je pri srcu prihodnost človeštva. Pri tem ni našteval državnih voditeljev, marveč je odgovornost zanjo položil v roke vsakogar izmed nas. Dejal je:

 

"Skušnjava maščevanja naj prepusti svoj prostor pogumu odpuščanja; kultura življenja in ljubezni naj izniči logiko smrti; zaupanje naj znova navdihne življenje narodov. Če je naša prihodnost ena sama, smo jo dolžni vsi skupaj graditi s potrpežljivo in prizadevno daljnovidnostjo.

 

Ob koncu nagovora je papež Janez Pavel II. Jezusa prosil, naj s svojo prisotnostjo prinese tolažbo družinam številnih žrtev nasilja in naj vsem pomaga,da si bomo nenehno prizadevali za bolj pravičen in solidaren svet, ki ga je Kristus začel graditi s svojim vstajenjem.

 

Spomnil nas je še, da nam je pri tem prizadevanju blizu Jezusova Mati, žena, ki je verovala, kar ji je povedal Gospod. Ona, ki je v času bolečine in smrti ohranjala plamen upanja, naj nas nauči, da bomo kljub protislovjem časa, ki mineva, prepričani in radostno razpoloženi pričevalci večnega sporočila življenja in ljubezni, ki ga je na svet prinesel vstali Odrešenik.

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630