SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

Duhovnost – I.Društvo Slovenija v Svetu iz VR z dovoljenjem  p. Janeza Sraka NE, 11. 04 2004

 

PAPEŽ JANEZ PAVEL II. JE MAŠEVAL OB PRAZNIKU GOSPODOVEGA VSTAJENJA na trgu sv. Petra. Posebnost današnje slovesnosti je bilo dejstvo, da letos veliko noč vzhodni in zahodni kristjani praznujemo na isti dan. Da bi poudarili skupno oznanilo Gospodovega vstajenja, je bil v bogoslužje v Vatikanu danes vključen del bizantinskega vstajenjskega bogoslužja. Zbor Papeškega vzhodnega zavoda je prepeval psalm 67 oz. 68, prepleteno s stihi. Omenjeni stihi so v obliki poezije izražena  dejstva, ki slavijo Gospodovo vstajenje in odražajo krščansko velikonočno veselje. Ti stihi so bili sestavljeni v 6. In 7. stoletju in spadajo med najlepše lirično poetične dele. V njih je mogoče zaznati mistično izkušnjo vzhodnih cerkvenih očetov, kot so bili npr. Janez Zlatousti, Bazilij Veliki in Gregor Nacijanški. Kot vedno pa je bila ob glavnem oltarju prisotna tudi ikona Presvetega Odrešenika, imenovana "ne-narisana-s-človeškimi-rokami", na kateri je upodobljen Odrešenik na svojem prestolu in jo v Vatikanu hranijo že vse od sedmega stoletja naprej.

- DANAŠNJE PAPEŽEVO SPOROČILO URBI ET ORBI, je bilo namenjeno utrditvi upanja. Dejal je, da se h Kristusu danes lahko obrača vsak, "ki ga nadleguje malodušje, da bi slišal oznanilo upanja, ki ne razočara". Zaželel je, da bi na dan njegove zmage nad smrtjo, "človeštvo v njem našlo pogum za solidaren upor tolikemu zlu, ki ga mori". "Še zlasti pa naj najde moč, da se bo uprlo nečloveškemu in vedno bolj razširjenemu pojavu terorizma, ki zanika življenje ter kali in spravlja v nevarnost vsakdanje življenje številnih delovnih in miroljubnih ljudi. Tvoja modrost naj razsvetli ljudi dobre volje pri njihovem dolžnem prizadevanju zoper to nadlogo".

"Delovanje narodnih in mednarodnih ustanov, naj spodbudi premagovanje trenutnih težav ter olajša pot k bolj urejeni in miroljubni ureditvi sveta. … Papež pa je spomnil tudi vse može in žene dobre volje, ki jim ni vseeno za prihodnost človeka, naj "skušnjava maščevanja prepusti svoj prostor pogumu odpuščanja; kultura življenja in ljubezni naj izniči logiko smrti; zaupanje pa naj znova navdihne življenje narodov", kajti vsi ljudje imamo eno skupno prihodnost, ki smo jo dolžni graditi vsi skupaj "s potrpežljivo in prizadevno daljnovidnostjo".

VIGILIJA - Velikonočna vigilija je po papeževih besedah središče bogoslužnega leta, ko celotna Cerkev bedi in meditira o poglavitnih dogodkih odrešilnega Božjega posega v stvarstvo.

Pomen velikonočne vigilije je po eni strani molitven spomin na čudovita Božja dela. Po drugi strani pa je ta globok bogoslužni dogodek tudi zaupljivo pričakovanje dokončne izpolnitve starih obljub. Na obzorju velike noči je tako mogoče že zaznati svit novega dneva, ko sonce ne bo več zašlo, saj gre za dan Kristusovega vstajenja, s katerim se začenja novo nebo in nova zemlja... Krščanska skupnost je obred krsta že vse od začetka postavljala v okvir velikonočne vigilije. Krst je namreč zakrament zato, ker se pri tem obnavlja čudež skrivnostnega duhovnega preporoda, ki ga izvaja Sveti Duh, ki novo-krščence vključuje v ljudstvo nove in dokončne zaveze, zapečatene s Kristusovo smrtjo in vstajenjem. Sveti oče je krstil nekaj katehumenov. Njihova mednarodna sestava je odražala univerzalnost poklica k svetosti in zastonjskost daru vere. Vsi ostali prisotni v vatikanski baziliki, ki jih je bilo približno 8 tisoč, pa so bili povabljeni, da ob tem obnovijo svoje krstne zaobljube, s čimer so obnovili svojo požrtvovalno zavezanost službi Evangelija. To poslanstvo se utegne komu zdeti težavno, je ob koncu homilije dejal Janez Pavel II., vendar hkrati spomnil na obljubo Vstalega, da bo z njimi vse dni, do konca sveta. V zavesti njegove bližine se tako ne bodo bali nobene težave in ovire.

JERUZALEM - Kristjani v Sveti deželi so križev pot zaradi varnostnih razlogov tudi letos opravili že podnevi. Kustos Svete dežele, frančiškanski pater Giovanni Battistelli, je v intervjuju povedal, da se je slovesnosti udeležilo veliko ljudi. Vernike je povabil, naj pomagajo krščanski skupnosti v Sveti deželi, ki pozivajo k solidarnosti.

VSTAJENSKA SVETA MAŠA V BAZILIKI BOŽJEGA GROBA V JERUZALEMU v skladu z redom upošteva sobivanje skupnosti različnih obredov v svetem mestu. Letošnja slovesnost je imela še poseben pomen, saj velikonočne slovesnosti letos sovpadajo za vse kristjane. Bazilika je bila polna, mašo je vodil patriarhov pomočnik, msgr. Kamal Batish, somaševalo pa je še približno 80 duhovnikov. P. Batistelli je poudaril, da so mejne točke ostale odprte, tako da so se slovesnosti lahko udeležili tudi romarji. Ob tem je izrazil upanje, da bodo v ponedeljek lahko poromali tudi v Emavs.

Katoliški patriarh latinskega obreda v Jeruzalemu, msgr. Michel Sabbah, je v svojem velikonočnem sporočilu znova obsodil vse tiste, ki ne znajo najti drugačnih rešitev, kot le prelivanje krvi v izraelsko-palestinskem sporu…. Doživljamo dneve, ko se zdi, da je razum odsoten in se čutimo prepuščene na milost in nemilost nespameti tistih, ki ne vidijo druge rešitve kot prelivanje krvi in kršenje človekovega dostojanstva. Glede bližnjevzhodne drame, se latinski patriarh sprašuje, kako najti pot iz vrtinca nasilja. Voditelji se morajo vrniti k razumu in priznati, da so vsi ljudje enaki, pa naj gre za Palestince ali Izraelce. Drugi pogoj je, da ko se nasilje ustavi na eni strani, se mora tudi na drugi. Voditelji morajo nekaj ukreniti samo na osnovi posledic, ki so jih njihove odločitve povzročile v zadnjih treh letih, ne pa samo čakati, da bo vzpostavljena neka namišljena raven varnosti. Kljub temu, da je bilo ubitih na tisoče ljudi, zahteva po svobodi ni izgubila svoje moči in se ne bo pomirila, vse dokler ta ne bo dejansko dosežena, ne glede na žrtve, ki jih utegne zahtevati.

BAGDAD - Škofi so vse slovesnosti opravili že v popoldanskih urah. Vernike in svet pa so pozvali predvsem k solidarnosti in človekoljubni pomoči, zlasti za območje Falluje. 

NEW YORK - Spomin na Jezusovo smrt in vstajenje nas opominja, da Kristus ni le premagal kraljestvo greha, ampak je za nas pridobil novo življenje. To je sporočilo, ki ga je papež Janez Pavel II. poslal udeležencem križevega pota, ki je sinoči potekal na brooklynskem mostu in ga opisal kot močno dejanje krščanskega pričevanja na ulicah New Yorka. Križ pa so že tretje leto ponesli tudi na kraj, kjer je nekdaj stal svetovni trgovinski center. "Kristjani so v imenu soudeležbe pri dostojanstvu življenja v Kristusu povabljeni k zdravljenju sporov in ran ter vzpostavljanju edinosti". Sinočnje slovesnosti so se udeležili številni predstavniki gasilcev in policije ter družine žrtev terorističnega napada na svetovni trgovinski center. … -Ameriški predsednik George Bush je kristjanom po svetu voščil veselo veliko noč… Jezusovo življenje in nauk tudi danes nagovarja nove rodove, kristjani pa verujejo, da njegovo vstajenje prinaša upanje za prihodnost in obljubo novega življenja. Naša vera nam prinaša zaupanje, da bo dobro premagalo zlo in da bo veselje večno.

KRISTUS JE VSTAL! Kaj pomeni dejstvo, da je Kristus vstal od mrtvih? Vstajenju kot dogodek samem na sebi in kot odločilen dogodek za življenje vsakega kristjana, ki veruje v Kristusovo in naše vstajenje.

Na osnovi razodetja lahko trdimo, da je Kristusova Božja narava od Očeta dobila novo moč, ki je popolnoma prešinila Jezusovo človeško naravo. Ta je v svojem bistvu sicer ostala človeška, po Božjem posegu pa je bila tako napolnjena z Božjo močjo, da ni mogla več ostati na ravni človeške umrljivosti. V vstajenjski noči je Jezusova človeška narava doživela poseben Božji stvariteljski poseg, ki je bil možen zaradi Jezusove Božje narave. Takšna dopolnitev človeške narave na teološki ravni tako rekoč nekaj pričakovanega. Apostoli in druge neposredne priče, ki so s svojimi očmi videle Vstalega Gospoda, so presenečeni odkrivali, da njegovo vstalo in poveličano telo ni več podvrženo običajnim zakonitostim človeške narave, saj je Vstali že živel izven prostora, časa in fizičnih zakonov, kljub temu, da je bil še vedno v telesu. Zato eden izmed osrednjih dokazov vstajenja - prazen grob.

Kadar kristjan na kakršen koli način živi in v sebi utrjuje vero v Kristusovo vstajenje, dopušča, da Bog v njegovi notranjosti utrjuje in krepi isto moč, ki je Kristusa obudila od mrtvih. To je poskus opisa, kaj se dogaja v kristjanovi notranjosti, ko se poglablja v skrivnost vstajenja in si prizadeva, da bi v sebi utrdil in poglobil osebno vero v Kristusovo vstajenje, kot to veruje in uči Cerkev, po pričevanju pisma.

KONEC ODDAJE

 

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630