HOMILIJA PAPEŽA JANEZA PAVLA II. NA CVETNO NEDELJO - 04.04.04

Iz oddaje RV za SVS - Duhovnost

KRIŽ, KI SO GA MLADI SPREJELI IZ PAPEŽEVIH ROK JE KOT PLAMENICA, KI JO PODAJAMO IZ ROKE V ROKO…

Iz današnjega nagovora papeža Janeza Pavla II., ki ga je imel med sveto mašo, je mogoče razbrati, kako veliko zaupanje ima v mlade, saj jim ne prikriva niti najbolj zahtevnega sporočila evangelija, ki se nanaša na sprejemanje križa! Vendar pa sveti oče ne ostaja zgolj pri križu, marveč kaže hkrati na smisel trpljenja in gotovost poveličanega vstajenja.

Na 19. svetovni dan mladih je papež Janez Pavel II. ponovil sporočilo izrečeno ob koncu svetega leta našega odrešenja, naj sprejmejo Kristusov križ in naj ga nosijo kot znamenje Jezusove ljubezni do človeštva. Ob tem naj vsem oznanjajo, da odrešenje najdemo samo v Jezusu, ki je umrl in tudi vstal od mrtvih.

Križ, ki so ga mladi sprejeli iz papeževih rok, je obiskal že številne dežele v času priprave na svetovne dneve mladih. Kot plamenica, ki jo podajamo iz roke v roko, so mladi nosili križ po raznih celinah. Postal je svetlo znamenje zaupanja mladih tretjega tisočletja, saj križani Kralj osvobaja človeka od vsega, kar ga utesnjuje in kazi njegovo pristno podobo.

Želja "Videti Jezusa", ki so jo nekoč izrazili apostoli, usmerja naš pogled na križ, saj je Jezus tudi sam napovedal: "Ko bom povzdignjen z zemlje, bom vse pritegnil k sebi.« (Jn 12,32) –

Vsi, ki iščejo Jezusa, ga bodo ob praznovanju Velike noči videli kot Jagnje darovano za odrešenje sveta. Na križu Jezus umre za vsakega od nas. Zato je križ najbolj zgovorno znamenje njegove usmiljene ljubezni in edino znamenje odrešenja za vse rodove in vse človeštvo.

MARIJA TIHA PRIČA RADOSTI VSTAJENJA

Kristjana ob tem vedno spremlja zavest, da je Marija, ki je Žalostna mati Božja hkrati tudi tiha priča radosti vstajenja. Papež Janez Pavel II. jo je danes prosil, naj nam vsem pomaga hoditi za Križanim Jezusom in skozi skrivnost križa odkrivati najgloblji smisel našega življenja. - Množici mladih in vsem ostalim zbranim na trgu sv. Petra, je dejal, da Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje predstavlja središče naše vere. Opogumlja nas sredi neizogibnih preizkušenj našega vsakdana. Sveti oče je mlade spomnil na čudovito hvalnico sv. Pavla in govori o tem, kako se Jezus, ni ljubosumno oklepal svoje enakosti z Bogom, marveč je sam sebe ponižal … (Flp 2,6-9). Ta svetopisemski odlomek nam kaže na trpljenje in slavo poveličanja kot na dve med seboj neločljivi razsežnosti življenja.