SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

 

Duhovno življenje v vsakodnevnem iskanju samotnega srca in duše

 

Besedilo razmišljanja in molitev križevega pota je letos sestavil p. Andre Louf, belgijski cistercijan. Kot opat je vodil 35 let samostansko skupnost Notre Dame. Svoje sobrate je znal spremljati v duhovnem življenju in v vsakodnevnem iskanju samotnega srca in duše, ki je zaznamovala tudi jeruzalemsko apostolsko skupnost.

 

Jezus se je znašel sam iz oči v oči z Očetom v vrtu Getsemani. Sam je bil ob izdajstvu s strani svojega učenca in ob zatajitvi drugega. Sam je bil tudi pred zborom velikih duhovnikov, pred Pilatom in zasramovanjem vojakov.

Sam pod težo križa in na križu, ko se je popolnoma prepustil Očetu.

 

 

KAKO JE OSAMLJENOST IZ POVEZANOSTI MED OČETOM IN SINOM POŽIVLJAJOČA

 

Toda ta osamljenost ni bila neplodna, pač pa je nasprotno prišla iz tesne povezanosti med Očetom in Sinom in deluje poživljajoče na vse, ki vanjo vstopijo.

 

Tako Jezus v svojem trpljenju sreča Simona iz Cirene, tolažijo ga jokajoče žene, odpre vrata nebeškega kraljestva stotniku in skesanemu hudodelcu, ki sta sposobna videti preko zunanjega videza.

 

Ob svojih nogah vidi novo skupnost svoje matere in učenca, ki ga je ljubil.

 

Na koncu, prav v navideznem trenutku največje osamljenosti, položitve v grob, ko se njegovo telo pogrezne v zemljo, se izvrši njegov prehod preko obnovljene skupnosti: Jezus se v novem oživljenem Duhu v Adamu in Evi sreča s celotnim človeštvom in oznanja odrešenje duš ter znova vzpostavi nebeško skupnost.

 

Za vsakega Jezusovega učenca predstavlja sodelovanje pri križevem potu vstop v skrivnost Kristusovega trpljenja in sprejemanje Očetove volje.

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630