Duhovno življenje v vsakodnevnem iskanju samotnega srca in duše

Besedilo razmišljanja in molitev križevega pota je letos sestavil p. Andre Louf, belgijski cistercijan. Kot opat je vodil 35 let samostansko skupnost Notre Dame. Svoje sobrate je znal spremljati v duhovnem življenju in v vsakodnevnem iskanju samotnega srca in duše, ki je zaznamovala tudi jeruzalemsko apostolsko skupnost.

Jezus se je znašel sam iz oči v oči z Očetom v vrtu Getsemani. Sam je bil ob izdajstvu s strani svojega učenca in ob zatajitvi drugega. Sam je bil tudi pred zborom velikih duhovnikov, pred Pilatom in zasramovanjem vojakov.

Sam pod težo križa in na križu, ko se je popolnoma prepustil Očetu.

KAKO JE OSAMLJENOST IZ POVEZANOSTI MED OČETOM IN SINOM POŽIVLJAJOČA

Toda ta osamljenost ni bila neplodna, pač pa je nasprotno prišla iz tesne povezanosti med Očetom in Sinom in deluje poživljajoče na vse, ki vanjo vstopijo.

Tako Jezus v svojem trpljenju sreča Simona iz Cirene, tolažijo ga jokajoče žene, odpre vrata nebeškega kraljestva stotniku in skesanemu hudodelcu, ki sta sposobna videti preko zunanjega videza.

Ob svojih nogah vidi novo skupnost svoje matere in učenca, ki ga je ljubil.

Na koncu, prav v navideznem trenutku največje osamljenosti, položitve v grob, ko se njegovo telo pogrezne v zemljo, se izvrši njegov prehod preko obnovljene skupnosti: Jezus se v novem oživljenem Duhu v Adamu in Evi sreča s celotnim človeštvom in oznanja odrešenje duš ter znova vzpostavi nebeško skupnost.

Za vsakega Jezusovega učenca predstavlja sodelovanje pri križevem potu vstop v skrivnost Kristusovega trpljenja in sprejemanje Očetove volje.