Ljubljana, 12. maja 2004

Napoved dogodka

Investitura novih vitezov Božjega groba

V soboto, 15. maja 2004, ob 15.30, bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja investitura (slovesna podelitev službe oziroma umestitev) sedemnajstih novih vitezov viteškega reda Božjega groba iz Jeruzalema. Slovesnost bo vodil Carlo kardinal Furno, veliki mojster reda, ob navzočnosti prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja nadškofa msgr. Franca Rodeta.

Začetki reda vitezov Božjega groba segajo v enajsto stoletje. Prvotna naloga bratovščine kanonikov, ki veljajo za začetnike reda, je bilo varovanje Božjega groba in romarjev v Jeruzalemu. V teku zgodovine je red izgubil prvotni namen in postal bolj karitativno in duhovno naravnan. Danes je ustanova laiško združenje vernikov v katoliški Cerkvi, ki deluje v skladu s kanonskim pravom in lastnim statutom. Ima dvojni namen:

utrjevanje praktičnega krščanskega življenja v zvestobi papežu in Cerkvi,

podpirati in pomagati latinskemu patriarhatu v Sveti deželi.

Kandidati za sprejem v viteški red se morajo odlikovati po zglednem življenju v skladu z naukom katoliške Cerkve in biti njeni aktivni člani. Nove kandidate predlaga prior reda, potrdi pa jih veliki mojster reda v Vatikanu. Dame in vitezi so večinoma laiškega stanu, lahko pa so tudi kleriki. Pred investituro se morajo kandidati seznaniti z naravo in nameni reda.

V viteški red vitezov Božjega groba je danes po svetu združenih okrog 18.000 dam in vitezov ter cerkvenih dostojanstvenikov, ki so razdeljeni v približno 50 namestništev. Od teh jih je polovica na zahodni polobli, predvsem v ZDA in Kanadi, preostala večina pa je v Evropi, od tega štiri v Italiji.

dr. Andrej Saje

tiskovni predstavnik SŠK