OPOLDANSKI NAGOVOR PAPEŽA JANEZA PAVLA II.

Nedelja, 28. marca 2004

ČAS PRIPRAVE NA VELIKONOČNO PRAZNOVANJE

Papež Janez Pavel II. je spregovoril o letošnji postni pobudi v obrambo pravic otrok, in se je hkrati že ozrl na prihodnjo, to je cvetno nedeljo, ko bomo obhajali svetovni dan mladih.

Papež Janez Pavel II. je prvi del svojega današnjega opoldanskega nagovora posvetil temi, navedeni v njegovem sporočilu za letošnji postni čas. V njem krščanske skupnosti poziva, naj svojo glavno pozornost namenijo otrokom. Mnogi otroci so namreč žrtve težkih bolezni - vključno s tuberkulozo in aidsom; nimajo možnosti za ustrezno izobraževanje, številni trpijo zaradi lakote. Podhranjenost in nezadostna prehrana, ki ju otežujeta še zaskrbljujoče pomanjkanje zdravstvene oskrbe, so še vedno vsakdanji vzroki stisk za mnoge otroke, ki nimajo niti najnujnejšega za preživetje.

Nato je sveti oče spomnil še na tragično dejstvo, da so ponekod - zlasti v najrevnejših deželah - otroci in odraščajoči žrtve grozovitega nasilja, saj so prisiljeni sodelovati v t.i. pozabljenih spopadih. Pri tem prestajajo dvojno nezaslišano krivico, saj so po eni strani žrtve in po drugi protagonisti spopadov vklenjeni v sovraštvo med odraslimi. Oropani vsega, ti otroci pred seboj vidijo samo prihodnost polno strahu in negotovosti.

Papež Janez Pavel II. je zato prosil, naj ne preslišimo nemega krika bolečine in klica polnega stiske, ki ga ti naši najmanjši bratje dvigajo proti svetu odraslih sredi trpljenja, lakote, vojne in bolezni! Jezus namreč pravi: »Kdor sprejme enega takega otroka, mene sprejme« (Mt 18,5).

Nato je sveti oče spomnil, da bo 7. aprila minilo deset let, odkar so v Ruandi izbruhnili spopadi med hutuji in tutsiji, zaradi katerih je v genocidu bilo kruto pomorjenih na stotisoče oseb. Vse je pozval, naj prosimo Boga, da bi se kaj podobnega nikoli več ne zgodilo.

Ljudstva, ki živijo na področju afriških Velikih jezer je sveti oče danes opogumil, naj se velikodušno zavzemajo za mir. Vsem voditeljem verstev in civilne družbe pa izrekel besedo jasne spodbude, naj bodo graditelji civilizacije ljubezni. Pri tem naj jih poživlja Jezusova beseda: »Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi« (Mt 5,9).

Božjo Mater Marijo je nato prosil,  naj pomaga otrokom v težavah in naj stori, da bodo napori vseh, ki z ljubeznijo lajšajo njihovo trpljenje, obrodili sadove.

Ob koncu svojega današnjega nagovora, po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je sveti oče mlade iz Rima in pokrajine Lazio povabil, naj se v četrtek 1. aprila popoldne na trgu sv. Petra pridružijo molitvi in skupnemu praznovanju, v pripravi na svetovni dan mladih, ki bo letos znova na Cvetno nedeljo.