SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

 

MATAJUR

 

          "Gora hiše Gospodove bo trdno stala kot najvišja med gorami, vzdigovala se bo nad griči in vsi narodi bodo hiteli k njej" (Iz 2,2). Takšna gora hiše Gospodove je danes Matajur. Vzdignili so se številni narodi, Italijani, Furlani, Nemci in Slovenci, in se povzpeli na Matajur. Na pot jih je pognala misel iz svetega psalma: "Glej, kako je dobro in prijetno, če bratje prebivajo skupaj!" (Ps 133,1). Hitro so stopili in so že tukaj, na vrhu gore v hiši Gospodovi! (Ps 122,2).

          Pot na goro nazorno razodeva njihovo misel in njihov namen. Krenili so iz različnih strani v podnožju gore, oddaljeni drug od drugega in ne da bi videli drug drugega. Toda bolj ko so se vzpenjali in se približevali vrhu, bolj so bili blizu tudi drug drugemu. In ko so prišli na vrh, so prišli skupaj, zagledali drug drugega in si pogledali v oči. Vsi so se v hipu prepoznali in spoznali, da so tam na oni strani gore prav tako ljudje kot na tej strani: da si na zahodni strani gore prav tako želijo živeti v miru kot na vzhodni strani in da tisti tam na južni strani prav tako hrepenijo po ljubezni kakor tisti tam na severni strani. In so se oboji oddahnili in se drug drugega razveselili.

          Pot navzgor je strma in naporna in popotnik rad med hojo odlaga vse, kar ga bremeni in mu otežuje vzpon. Zato so tudi navzoči popotniki po poti odložili vso navlako, ki jim je žulila ramena in jim krivila hrbet. Prav kakor jim je naročil apostol Pavel v pismu Kološanom: "Zdaj pa tudi vi odložite vse: jezo, srditost, hudobnost, zmerjanje in grdo govorjenje iz svojih ust …" (Kol 3,8). In ko so prišli na vrh in se ustavili na svežem zraku, so se ogrnili, da bi se ne prehladili. Prav kakor jim je naročil apostol Pavel v pismu Kološanom: "Oblecite si torej kakor izvoljenci Božji, sveti in ljubljeni, prisrčno usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, milobo, potrpežljivost …" (Kol 3,12). Obleka varuje in brani človeka pred dežjem in mrazom, hkrati pa je obleka tudi znamenje časti in dostojanstva. Oblačila omenjenih kreposti dokazujejo, da so vsi popotniki Božji otroci, otroci nebeškega Očeta in bratje njegovega Sina in našega Gospoda Jezusa Kristusa.

          Matajur je danes tudi gora blagrov (Mt 5,1-12). Prerok Izaija opisuje mesijanske čase s prispodobo o živalskem vrtu, v katerem živijo skupaj zelo različne živali: domače in divje, krvoločne in krotke, močne in šibke, roparske in plašne, škodljive in koristne, strupene in zdrave, stare in mlade. In končuje svoj opis z besedami: "Ne bodo škodovali ne uničevali na vsej moji sveti gori" (Iz 11,9). Od ljudi omenja prerok med živalmi samo otroke. Kakor da napoveduje, kar je v svojem času rekel Kristus: "Resnično, povem vam: Kdor Božjega kraljestva ne sprejme kakor otrok, ne pride vanj" (Mr 10,15).

          Prerok Zaharija pa opisuje mesijanske čase s temi besedami: "Tiste dni bo deset mož iz narodov vseh jezikov prijelo judovskega moža za rob suknje in reklo: 'Z vami pojdemo, kajti slišali smo, da je Bog z vami!" (Zah 8,23). Kristjani vemo, kdo je ta judovski mož, ki se ga držimo za rob suknje: To je Jezus Kristus iz Nazareta, on je Emanuel, On je Bog z nami! On je naš poglavar in naš vodnik, On je naše upanje in On je upanje Evrope!

          Zato, dragi bratje in sestre, tudi mi " vztrajno tecimo v tekmi, ki nas čaka, in glejmo na voditelja in dopolnitelja vere, na Jezusa!" (Heb 12,1-2). "In Bog vse milosti, ki vas je poklical k svoji večni slavi v Kristusu Jezusu, vas bo po kratkem trpljenju sam spopolnil, utrdil, okrepil in postavil na temelj. Njemu slava in moč na vekov veke. Amen" (1 Pet 5,10-11).

 

Škof Jurij Bizjak

30. april 2004

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630