SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

 

OBISK DIPLOMATSKIH PREDSTAVNIKOV IZ DRŽAV ČLANIC UNIJE, AKREDITIRANIH PRI SVETEM SEDEŽU

 

Skupina uglednih gostov se bo v Sloveniji mudila tri dni. Vodil jo bo veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu, dr. Ludvik Toplak.

Gospod veleposlanik: Kako je do tega prišlo, in v čem je vsebina obiska?

Neformalno pobudo sem dal pred nekaj meseci, interesa je bilo preveč, zato smo omejili na veleposlanike Evrope ter dekane za posamezne kontinente. program smo pripravili tako, da bi veleposlanikom pri Svetem sedežu predstavili v strnjeni obliki kulturno dediščino Slovenije, današnjo gospodarsko in politično stanje ter perspektivo Slovencev v družini evropskih narodov.

Prvi dan bomo obiskali Novo Gorico, kjer bomo kot gostje HIT-a spoznali zgodovinsko izročilo Goriške pokrajine ter si ogledali razstavo meja na Goriškem v 20. stoletju. V Kostanjevici bosta člane diplomatskega zbora skupaj sprejela koprski škof msgr. Metod Pirih in goriški nadškof Dino De' Antonio. Posebej bosta dala sprejem tudi minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel in župan Nove Gorice g. Brulc. Zvečer bodo gostje prisostvovali skupni svečanosti v navzočnosti predsednika Evropske komisije Romana Prodija, ki je aktualni predstavnik združene Evrope.

V soboto bodo člani diplomatskega zbora prisostvovali slovesnosti v Mariboru, ki jo vodita mariborski škof dr. Franc Kramberger in nadškof Diarmuid Martin, nadškof v Dublinu in primas Irske, ki sedaj predseduje EU-ju. tu bo mednarodna slovesnost v čast 1700-letnice Sv. Florjana – gasilcev, ki so simbol miru in varnosti za ljudi. Tudi to bo izjema priložnost, da bodo gostje spoznali miroljubno orientacijo Slovencev, njihovo odprtost v Evropo, zlasti pa tudi pomen kulturnega in duhovnega izročila blaženega škofa Slomška za Slovence. Posebej aktualno je tudi duhovno, pastoralno izročilo blaženega škofa Slomška za proces t.i. ekumenizma, duhovnega vrednostnega zbližanja za Evropo danes.

V Gornji Radgoni bodo člani diplomatskega zbora gostje Panevropskega gibanja, ki mu predseduje dr. Otto von Habsbourg - duhovni oče združene Evrope. Tu se želi predstaviti tudi razvojna vizija Pomurja, posebej slovenjegoriška vina in termalni turizem. Zvečer bodo kot gostje Rotary cluba International prisostvovali dobrodelnemu gala koncertu opernih arij iz držav pristopnic EU v SNG Maribor. Prav srečanja v Mariboru in v Gornji Radgoni so edinstvene priložnosti, da Slovenija predstavi svoje kulturno bogastvo skupaj z drugimi državami pristopnicami in da se s tem pokaže, da smo Slovenci vedno bili del kulturne in razvite Evrope.

KOT GOSTJE MESTNE OBČINE CELJE in samostana Lazaristov Svetega Jožefa bodo gostje spoznali tudi, da je že v rimskem času Slovenija bila del Romanizirane Evrope, danes pa je zazrta v gospodarski in socialni razvoj, vključno z razvojem telesne kulture in vrhunskega športa.

V NEDELJO PO MAŠI V FRANČIŠKANSKI CERKVI V LJUBLJANI BO GOSTE SPREJEL APOSTOLSKI NUNCIJ MSGR. SANTOS ABRIL Y CASTELLÓ v Frančiškanski cerkvi ter predstavniki ljubljanske nadškofije. Na povratku si bodo gostje ogledali Postojnsko jamo kot primer naravnih lepot Slovenije, kar bo oplemenitil spremljajoči program pevskega zbora. Gostje se že veselijo obiska v Sloveniji in priložnosti, da neposredno spoznajo Slovenijo in Slovence.

 

P. JANEZ SRAKA za Slovenija v svetu - 29.04.2004

 

Dragi rojaki, Vam posredujem te novice z dovoljenjem p. Janeza Sraka, da boste spremljali naše slovesnosti. Prisrčen pozdrav: s. Rezka Krajnik HMP

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630