MLADI – POSTOJNA

Vir: Škof Jurij Bizjak za Duhovnost - Slovenija v svetu

Vsebina: Povzetek pridige o poklicu preroka Izaija

“PRESTRAŠIL SE JE GOSPODOVE BLIŽINE, KI JO JE ZAČUTIL,

IN PRESTRAŠIL SE JE GOSPODOVE SVETOSTI”

DRAGI MLADI PRIJATELJI! DRAGI BRATJE IN SESTRE!

Poslušali smo odlomek o poklicu preroka Izaija. Rad bi poudaril tri značilnosti Izaijevega poklica. Najprej je treba poudariti, da je prerok Gospodov klic slišal. To je prva značilnost vseh svetopisemskih piscev: Bili so tankočutni in odzivni. Gospodov klic je bil pogosto tih in skrivnosten in pisci bi ga mogli z lahkoto preslišati, a so se pustili izzvati in so na Gospodov klic odgovorili. Odgovor na velike in življenjske klice pa je pogosto odvisen od odgovora na drobne vsakdanje klice, po katerih nas Gospod kliče k našim vsakdanjim opravilom in dolžnostim. Kdor vsak dan zvesto odgovarja na majhne Gospodove klice, je nekega dne sposoben odgovoriti tudi na velik ali življenjski klic Gospodov.

Potem je treba poudariti, kako je Izaija ob Gospodovem klicu spoznal, da je grešnik. Prestrašil se je Gospodove bližine, ki jo je začutil, in prestrašil se je Gospodove svetosti, ki jo je zaslutil. Zato je vzkliknil od groze in mislil, da bo umrl. Danes se nam pogosto dogaja, da izgubljamo občutek za grešnost in s tem tudi občutek za svetost. Manjka nam strah Gospodov, ki je začetek modrosti, manjka nam zavest, da smo grešniki in da smo dolžni postati sveti. Sveti oče nas je ob vstopu v novo tisočletje spodbujal, naj stopimo na pot svetosti. Na prvo mesto je postavil skrb za svetost in skrb za hojo po poti popolnosti.

In končno je treba poudariti tretjo značilnost, kako se je prerok Izaija odzval velikemu Gospodovemu klicu. Komaj je angel očistil prerokove ustnice z žarečim ogljem, je bil Izaija pripravljen sprejeti Gospodovo poslanstvo: Tukaj sem, pošlji mene! Gre za zanimiv postopek: Vsako očiščenje nam pomaga, da se približamo Gospodu, in vsako približanje Gospodu zahteva novo očiščenje. Tako se naša duhovna pot vije vedno više in vedno bliže Gospodu.

Dragi mladi prijatelji! Ostanite torej tankočutni in prisluškujte Gospodovim klicem vsak dan. Tako boste pripravljeni tudi za velike in življenjske Gospodove klice. Ne pozabite, da smo vsi grešni in moramo vsak znova stopati na pot svetosti. Tako boste pripravljeni tudi za velike Gospodove klice, ki jih Gospod obilno deli med nami, potrebno je le biti velikodušen in se pogumno odzvati. Tudi današnji dan naj vam pomaga, da boste vsak po svoji poti pogumno hodili za Gospodom. Amen.

Postojna, 24. april, 2004