DRAGI SLOVENCI DOMA IN PO SVETU! LEPO POZDRAVLJENI !

CERKVENE UNIVERZE IMAJO POMEMBNO VLOGO PRI 'VELIKI POMLADI', KI JO BOG PRIPRAVLJA ZA KRŠČANSTVO

Letos mineva 25 let od objave apostolske konstitucije Krščanska modrost, ki jo je papež Janez Pavel II. podpisal na začetku svojega papeževanja. Konstitucija zadeva učiteljsko službo Cerkve… Sveti oče je danes nagovoril člane vatikanske Kongregacije za katoliško vzgojo, ki je hotela s posebno konferenco obeležiti obletnico izida omenjenega dokumenta. Poudaril je, da so cerkvene univerze in fakultete poklicane prizadevati si za medsebojno združitev znanosti z versko resnico, da bi tako odkrili odrešenjski red božjega načrta v resničnosti tega sveta. Posebno mesto pri tem imajo teološke, filozofske in fakultete zakanonskega prava; katerih prvo poslanstvo je poglabljanje in posredovanje božje skrivnosti, ki jo je razodel Kristus.

Cerkvene akademske ustanove morajo imeti svojo vlogo tudi pri "veliki pomladi", ki jo Bog pripravlja za krščanstvo. Sodobni človek je bolj pozoren do osebnega dostojanstva in obrambe, zlasti v šibkih in zapostavljenih, do spoštovanja narave in globalne solidarnosti… Tudi so nevarnosti individualizma, pragmatizma, racionalizma, ki segajo posebno na vzgojna področja. Cerkvene ustanove naj se prizadevajo zato, da združijo med seboj pokorščino vere z drznostjo razuma. Docenti pa ne smejo pozabiti, da je poučevanje neločljivo povezano s poglabljanjem resnice, zlasti razodete resnice.

Papež se je ob koncu zahvalil vsem tistim, ki so odgovorni za izvajanje cerkvenega poslanstva na področju poučevanja, hkrati pa jih je spodbudil, naj vztrajajo pri svojem pomembnem poslanstvu evangelizacije s pomočjo razodetja.

O DUHOVNIŠKIH POKLICIH

Papež Janez Pavel II. je na svetovni dan molitve za duhovne poklice, predsedoval maši v baziliki sv. Petra, pri kateri je 26. diakonom rimske škofije podelil duhovniško posvečenje.

Kongregacija za duhovnike pa je pripravila novo video-konferenco o duhovniških poklicih.

Teologi iz različnih delov sveta so spregovorili o papeževem prizadevanju za poklice, za temeljno duhovniško identiteto, in o pomembnosti vzgoje v semeniščih in vloge družine za spodbujanje poklicev, o kriterijih za sprejem v bogoslovje in odgovornosti škofov, o celibatu in skrivnosti evharistije.

SLOVESNOST OB PRAZNIKU SV. JURIJA, ZAVETNIKA MESTA LJUBLJANE

Letošnja slovesnost ob prazniku sv. Jurija, zavetnika mesta Ljubljane, je bila posvečena zlasti vstopu v Evropsko zvezo.

Minuli petek se je ob kapeli sv. Jurija, na prostranem notranjem prostoru Ljubljanskega gradu, zbralo več kot 600 prebivalcev mesta, ki bo čez nekaj dni ena od evropskih prestolnic. Ob starodavnem studencu, ki je postal oltar, so se razvrstili somaševalci. Dr. Anton Jamnik, ravnatelj Zavoda sv. Stanislava, pevci istega zavoda ter predstavniki ljubljanskega kulturnega in političnega življenja, in gasilci s prapori, skavti in narodne noše. Z obzidja so se oglašala trobila kvarteta policijskega orkestra. Govorniki so spregovorili o pomembnem času povezovanja evropskih držav in se spomnili na sv. Jurija, ki ga spoštujejo vsi evropski narodi, katerim je zgled zvestobe in poguma.

Gospod Jože Taganel je motiviral obred miru, rekoč: "…"Mir je odsotnost vojne in sporov…, za tak mir moramo delovati. Mir je sproščena spokojnost, tak mir si voščimo ljubeče drug drugemu s stiskom roke…

8. ŠKOFIJSKI DAN MLADIH. -  LETOŠNJE GESLO JE BILO: "POKLIČI ME!"

V soboto se je zbralo 400 mladih  v Centru srednjih šol v Postojni za 8. obletnico papeževega obiska v koprski škofiji. Dopoldanski program se je začel z glasbenim jutrom ter molitvijo. Nato so se mladi razdelili v različne delavnice, ki so se vsebinsko vezale na "poklic" takšne ali drugačne vrste, torej duhovniški, redovniški ali pa poklic za zakon. Nekateri so se bolje našli v pevsko glasbeni delavnici, drugi likovni ali pa plesno dramski delavnici. Popoldne so se preizkusili v kvizu, ki je obsegal vprašanja o poklicanosti v Svetem pismu, in bl. Materi Tereziji, Edit Stein, Jakobu Ukmarju, Jakobu Missii, o poklicanosti v zakon, o devištvu ter duhovniškem poklicu, ter o redovnikih in redovnicah. Prvo mesto sta si na kvizu delili skupina iz Hrenovice in skupina Idrija-Črni Vrh…

Med mladimi je bil ves čas dejaven tudi koprski pomožni škof Jurij Bizjak, ki je popoldne vodil somaševanje s 14. duhovniki. V nagovoru med mašo je predstavil preroka Izaija, kot tistega, ki je bil poklican, se začutil grešnika a je s pogumom na klic odgovoril. Odgovor na velike in življenjske klice je pogosto odvisen od odgovora na drobne vsakdanje klice, po katerih nas Gospod kliče k našim vsakdanjim opravilom in dolžnostim. Kdor vsak dan zvesto odgovarja na majhne Gospodove klice je nekega dne sposoben odgovoriti tudi na velik ali življenjski klic Gospodov.

Pred koncem maše je škof Bizjak poskrbel tudi za presenečenje. Za veliko noč je namreč škof Pirih v čestitki papežu omenil tudi srečanje v Postojni. V soboto zjutraj je prišel odgovor iz Vatikana, v katerem je papež Janez Pavel II. podelil mladim v Postojni svoj apostolski blagoslov.

Z dovoljenjem p. Janeza Sraka Vam posredujem te novice iz včerajšnje oddaje RV.- s. Rezka HMP