(Z dovoljenjem p. Janeza Sraka posredujem nekaj misli iz njegove predstavitve NAJNOVEJŠEGA DOKUMENTA CERKVE - Prisrčno pozdravljam vse bralce: s. Rezka Krajnik)

- V tiskovnem uradu Svetega sedeža so v petek, 23. aprila 2004 predstavili nov cerkveni dokument z naslovom Redemptionis Sacramentum oz. Zakrament odrešenja, ki ga je papež Janez Pavel II. napovedal že lani v svoji zadnji okrožnici o Evharistiji, ki je izšla v obliki pisma duhovnikom na veliki četrtek. Gre za navodilo, ki podrobnejše obravnava nekatera vprašanja v zvezi z Evharistijo, zlasti kar je potrebno pri obhajanju tega zakramenta nujno upoštevati. Namreč, v okrožnici Cerkev živi iz evharistije je papež Janez Pavel II. spregovoril o Zakramentu evharistije kot veliki skrivnosti katoliške vere. Omenil je, da glede načina obhajanja tega zakramenta obstajajo tako svetle kot senčne strani, kot so opuščanje evharistične adoracije,  pozabljanje na žrtveno vrednost svete maše, ki odražajo precej razširjeno držo nezvestobe do bogoslužnih norm. Zato je zlasti Kongregacijam za bogoslužje, zakramente in za verski nauk, naročil, naj pripravijo poseben dokument, v katerem je hotel spregovoriti o bogoslužnih in pravnih normah. Evharistija, je dejal sveti oče je dejanje obhajanja spomina na skrivnost Kristusovega odrešenjskega žrtvovanja, ki ga je Jezus osebno naročil opravljati pri zadnji večerji v Jeruzalemu. Tekom stoletij se je Cerkev naučila varovati in hraniti to skrivnost s posebnimi oblikami bogoslužja. Cerkev je skozi čas razvila in poudarila svetost evharistične skrivnosti, kot bistvo bogoslužja.

Zato danes Cerkev želi urediti javno dejanje bogoslužja, tako, da bo dejansko izražalo temeljno skrivnost iz katere živi. Najnovejši dokument Zakrament odrešenja želi torej predvsem opozoriti na nujnost notranje drže zvestobe do bogoslužnega izročila Cerkve. Besede in obredi, ki jih katoliško bogoslužje vsebuje, so zvest izraz Kristusovih drž in čutenja, ki so dozoreli skozi stoletja religiozne in mistične prakse.

Zvestoba našega razuma Gospodovim besedam in dejanjem pa odraža uglašenost naših src na čutenje Kristusa samega. So sence, ki niso izraz svobode, ampak površnega poznavanja svetopisemskega in cerkvenega izročila... Papež želi podpreti resnično svobodo, ki je v tem, da vsak dela kar je prav in dostojanstveno za ta zakrament. Je tudi povabilo k spodbujanju zasebne in javne evharistične adoracije, ki je neprecenljivega pomena za življenje Cerkve. Tajnik Kongregacije za verski nauk, nadškof Angelo Amato je spomnil, da je bil eden izmed razlogov da se je sv. Edith Stein, sozavetnica Evrope, spreobrnila iz judovstva v katolištvo, ravno pogosto obiskovanje in adoracija pred Najsvetejšim.

Obsežnost tega dokumenta predstavlja odlično priložnost za trajno izobrazbo vseh, ki so neposredno odgovorni za pravilno izvajanje tega zakramenta. Zato je papež povabil duhovnike, naj se ne ustavijo na medijski ravni poznavanja tega dokumenta, ampak naj se ga lotijo kot orodja za katehezo in pastoralo. Skratka, dokument naj pri njih in pri vernikih vzbudi zdravo radovednost in sprejemanje, da bi lahko na novo doživeli evharistijo kot veliko skrivnost vere.