SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

Ljubljana, 10. februar 2004

 

 

Dvanajsti svetovni dan bolnikov

 

Izjava Odbora za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci

 

Letošnji dvanajsti svetovni dan bolnikov je ponovno dogodek, ki opozarja krščanska občestva in odgovorne v družbi, med katere sodijo tudi zdravstvene institucije ter družbene in politične strukture v državi, da se ob problemih, ki obstajajo v zdravstvu, zamislijo. Vsi odgovorni smo dolžni narediti vse, da bi bila skrb za bolnika primerna njegovemu stanju in bi bili vsi deležni kvalitetne skrbi ter zdravljenja. Ob tej priložnosti je pomembno, da bolnike ponovno opozorimo na njihovo odgovornost za lastno zdravje, da ovrednotijo svoj položaj in si prizadevajo za to, da bi bilo njihovo okolje čim bolj humano in človeka vredno.

 

Dvanajsti svetovni dan bolnikov nosi naslov Zdravje in solidarnost. Geslo je poziv tako bolnikom, kot tudi zdravstvenim in pastoralnim delavcem ter vsem različnim zdravstvenim institucijam in tudi tistim, ki jim na kakršen koli način pomagajo, da storijo vse za tako okolje in bližino bolnikov, ki bosta  prežeta s humanostjo. To je poziv vsem ljudem dobre volje, ki resnično želijo, da bi bila skrb za bolnika čim bolj kvalitetna. K tej nalogi so po učenju Cerkve posebej zavezani tudi kristjani.

 

Svetovni dan bolnikov je za Cerkev priložnost, da opozori na dolžnost služenja, kakor nam ga s svojim zgledom razodeva Jezus Kristus. On ozdravlja in resnično odrešuje tudi tiste oblike stisk in trpljenja, na katere človeštvo nima učinkovitega odgovora. V času zemeljskega življenja in delovanja je mnoge ljudi ozdravljal na duši in telesu. Bolnikom je vedno pokazal tudi upanje in smisel življenja.

 

Ljubezen do bolnih in potrebnih sicer ni lastna le krščanstvu, vendar kristjani to nalogo razumemo kot našo veliko odgovornost.

 

Svetovni dan bolnikov celotni družbi, državi, zdravstvu, še posebej pa zdravstvenim delavcem, cerkvenim skupnostim in vsem, ki so v službi bolnim in trpečim, sprašuje vest, koliko je v nas humanosti in resničnega človekoljubja do njih. To je merilo naše resnične kulture. Visoka profesionalnost, napredek in znanstveni izsledki so pomembni, vendar ne odtehtajo prijaznega človeškega odnosa.

 

Ob tej priložnosti se Cerkev na Slovenskem zahvaljuje vsem, ki so v službi bolnikom in s svojo držo in delom kažejo veliko mero človečnosti in čutenja do bolnikov in si prizadevajo, da bi v sodelovanju z drugimi čim bolj skrbeli za zdravje in bolnike.

 

Slovesnost mednarodnega pomena ob letošnjem svetovnem dnevu bolnikov bo v Lurdu vodil predsednik Papeškega sveta za pastoralo zdravja kardinal Javier Lozano Barragan. Tudi v Sloveniji bomo po vseh župnijah, posebej pa v bolnišničnih kapelah, temu dnevu dali poseben poudarek. Tako bo v Kliničnem centru v Ljubljani slovesnost vodil mariborski pomožni škof msgr. dr. Anton Stres.

 

 

dr. Jože Štupnikar

Odbor za pastoralo zdravja pri SŠK

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630