SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

Slovesnost v ljubljanski stolnici na praznik Gospodovega oznanjenja

 

 Dragi rojaki!

 

V ljubljanski stolnici je na praznik Gospodovega oznanjenja potekala posebne vrste slovesnost ob materinskem dnevu, saj je nadškof dr. Franc Rode daroval sveto mašo za vse otroke in družine, ki jim je v sedmih letih vodenja ljubljanske nadškofije podelil zakrament svetega krsta.

 

Bogoslužje je bilo zelo živahno, ker je bilo navzočih veliko družin z majhnimi otroki, večji otroci pa so sodelovali s petjem in otroškim zborom Žvrgolevčki iz Šmartna pri Litiji. Ob začetku so bili predstavljeni vsi otroci od sedmega naprej po imenu in župniji. Nato je nadškofa in zbrane družine pozdravil dr. Tone Kunstelj, član Odbora za družino pri škofijskem pastoralnem svetu. Povedal je, da družine s tako številnimi otroci so preprosto za življenje, ki pričuje samo za sebe.

 

Gospod nadškof dr. Franc Rode je v uvodnem pozdravu dejal, da je srečanje družin, katerih sedmega, osmega, devetega ali celo desetega otroka je krstil v zadnjih letih, izreden dogodek za ljubljansko stolnico, zato se je Bogu zahvalil za to sveto brstje, ki je veselje za Cerkev in prihodnost Slovenije.

 

V homiliji pa je najprej povedal, da je v letih, ko je bil na čelu ljubljanske nadškofije, krstil 43 otrok. S tem je hotel opozoriti najprej slovenske kristjane, pa tudi širšo slovensko javnost na problem upadanja rojstev v naši deželi. Že leta 1980, je dejal, je bilo v Sloveniji 30 tisoč rojstev, lani pa jih je bilo samo še 17 tisoč. To pomeni, da je ogrožena naša prihodnost, zato je treba najprej spremeniti odnos do življenja, in mišljenje.

 

Svoje pa morajo storiti tudi državne oblasti, zlasti v odnosu do družin z več otroki. V minulih stoletjih je bila značilna trdoživost in odpornost Slovencev, ko je vihar sicer marsikaj razdejal, »narod pa je zmeraj stal, ker je gledal nad Triglavom neba obok«.

 

»Danes, ko imamo svojo državo, ko smo suvereni in neodvisen narod, ko sami odločamo o svoji usodi, vstopamo v Evropsko unijo kot enakopravni in imamo najboljše perspektive za prihodnost, pa kaže, da nam usiha volja do življenja, da ne ljubimo življenja in nam ni mar za prihodnost naroda.

 

Kot temeljni vzrok za to je sodobno pojmovanje ljubezni, ki ga širijo mediji, kot sebično iskanje samega sebe, kot nenasitno iskanje užitkov, kjer ni mesta za otroka. Navzoče družine pa pričujete o ljubezni, ki je pripravljenost na darovanje drugemu in sprejemanje otroka kot Božji dar.

 

Iz take darovanjske ljubezni se rodijo otroci z zdravo samozavestjo, zavestjo o lastnem dostojanstvu in svetosti življenja, hkrati pa jih spremlja občutek varnosti, da se ne bo zrušil njihov svet zaradi ločitve staršev. Pričujete tudi o veri v  življenje, in sicer tako zemeljsko kot neminljivo pri Bogu. Ali ni morda prav pomanjkanje vere v večno življenje eden od vzrokov, zakaj med nami ni več  otrok.«

 

Ob koncu maše se je ena od mater nadškofu zahvalila in mu izrazila zadovoljstvo, da družine s številnimi otroki spadajo v krog njegovih prijateljev, od katerih se osebno poslavlja pred odhodom v Rim.

 

Lep pozdrav ! 

 

 

Vir: Vatikanski radio, z dovoljenjem p. Janeza Sraka, odgovornega in dodala iz lastne udeležbe pri slovesnosti ob materinskem dnevu:

S. Rezka Krajnik HMP

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630