Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II.

Nedelja, 21. marca 2004

Današnje dopoldne je v Vatikanu znova potekalo v znamenju prazničnega slavja. Na trgu sv. Petra se je za beatifikacijo štirih novih blaženih zbrala velika množica vernikov, od katerih jih je skoraj  tisoč prišlo iz Španije in nekaterih del Latinske Amerike. Dve današnji novi blaženi sta namreč Španki. Zato je vse dogajanje prenašala na svojem prvem programu tudi španska televizija. Po tem, ko je nedavni teroristični napad v Madridu, pretresel ne le Španijo, marveč ves svet, je papež Janez Pavel II. današnji blaženi označil kot nosilki in priprošnjici novega upanja.

Dvema blaženima španskima redovnicama sestri Matildi T. Robles in sestri Piedad de la Cruz Ortiz Real je sveti oče v današnjem kratkem opoldanskem nagovoru, ki ga je imel po slovesni sveti maši, zaupal stisko, ki jo v tem času na poseben način doživlja Španija. Vsem je torej zaželel, naj bo zgled in priprošnja novih blaženih v spodbudo in pomoč v hoji za Kristusom. Podobno kot obe blaženi, naj bi tudi mi bili nosilci Božjega usmiljenja in sodelavci njegove Previdnosti. Novi blaženi naj pomagata preizkušenim družinam in vsem - ohraniti upanje, pogum in velikodušnost, v zavesti da je ljubezen močnejša od sovraštva in smrti, je spodbudil sveti oče.

Nato je nagovoril še romarje, ki so prišli iz raznih krajev Italije, zlasti iz Monze, od koder izhaja novi blaženi, duhovnik Lugi Talamoni.

Številni so bili tudi romarji iz Sicilije, ki so prišli v Rim zaradi sestre Marije Candide dell'Eucaristia, nove blažene karmeličanke.

Sicer pa je papež Janez Pavel II. med slovesno evharistično daritvijo beatifikacije, nove blažene označil za znamenja Bož je dobrohotne Previdnosti, ki spremlja  človeštvo na njegovem romanju skozi zgodovino. V svojem življenju so se blaženi z napori in preizkušnjami soočali v neomajnem zaupanjem v nebeškega Očeta. V teških preizkušnjah življenja je Jezus Kristus bil vedno njihova opora in tolažba. Doživljali si resničnost svetopisemskih besed, da nas življenje v Kristusu more popolnoma prenoviti.

Nato je sveti oče poudaril, da je vsakdo od današnjih štirih novih blaženih bil na svoj način predan služenju ubogim in pomoči potrebnim. Hkrati pa so nenehno napredovali v povezanosti z Jezusom, ki jih je naredil za vedno jasnejše znamenje svoje ljubezni.