SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II.

Vatikan, 19. decembra 2004

 

 

Vsebina današnjega opoldanskega nagovora papeža Janeza Pavla II. - pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom - je bila zelo preprosta in morda prav zato zelo blizu našemu trenutnemu doživljanju. Sveti oče je spregovoril o sporočilu, ki nam ga v božičnih dneh prinaša priljubljeno božično drevo.

 

************

 

S trditvijo, da lahko štejemo Božič med  najbolj priljubjene praznike, je danes papež Janez Pavel II. začel svoj opoldanski nagovor. Nadaljeval je z ugotavljanjem, da praznovanje Božiča spremljajo in bogatijo številni simboli, povezani z različnimi kulturnimi izrazi.

O jaslicah, ki so gotovo med vsemi  najpomembnejše je sveti oče spregovoril že preteklo nedeljo. Danes pa je naš pogled usmeril k božičnemu drevesu, saj podobno kot na trgu sv. Petra, navadno tudi ob naših jaslicah vedno najdemo tudi božično drevo.

Gre za starodavno navado, ki želi poudariti vrednost življenja. Sredi zime in otrplosti zelena smreka postaja znamenje življenja, ki ne mine.

Na trajno zelenem drevesu ali pod njim  pa navadno najdemo tudi božična darila.

 

Po opisu omenjenih dejstev nas je sveti oče opozoril, da božično drevo v svoji simboliki vsebuje zgovorno krščansko sporočilo. Spominja nas na "drevo življenja" (1Mz 2,9), ki predstavlja Jezusa. Jezus pa je najdragocenejši Božji dar človeštvu.

 

Božično drevo nam razen tega tudi sporoča, da življenje ostaja vedno sveže, če ga podarjamo; če bolj kot materialna darila, razdajamo nesebično sami sebe: če podarimo prijateljstvo in iskreno ljubezen, če ljudem pomagamo in smo zmožni tudi odpuščanja, če z drugimi delimo svoj čas in smo si sposobni med seboj prisluhniti.

 

Božič naj bo za nas nova priložnost za doživetje veselja, ki prihaja iz podaritve samih sebe soljudem, zlasti tistim, ki so naše bližine najbolj potrebni. Pri tem naj nas vse spremlja in podpira pomoč Božje Matere, je papež Janez Pavel II. danes sklenil prvi del svojega opoldanskega nagovora.

 

Kot povsem konkretno uresničitev predlaganih pobud v pozornosti do ljudi v stiski, je sveti oče po molitvi in blagoslovu lahko pozdravil skupino otrok iz Beslana. Te dni preživljajo v Italiji kot goste sorodnikov bosonogih karmeličanov iz Trenta in so bili danes opoldne na trgu sv. Petra v Vatikanu. Sveti oče jih je toplo pozdravil in jim zaželel, naj bi jim vse lepo, ki ga v tem času prejemajo od svojih novih prijateljev, pomagalo ozdraviti strašne rane nedavnega tragičnega doživetja.

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630