Sv. oče Janez Pavel II. sprejel ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Alojza Urana

- Sv. oče Janez Pavel II. je danes, v petek, 10. decembra 2004, ob 11. uri, na zasebno avdienco v spremstvu dr. Mitje Leskovarja, sodelavca državnega tajništva, sprejel msgr. Alojza Urana, novega ljubljanskega nadškofa in metropolita.

Nadškof se mu je zahvalil za možnost osebnega obiska in za izkazano zaupanje ob imenovanju na mesto ljubljanskega nadškofa, obenem pa mu je predstavil razmere v Cerkvi na Slovenskem. Sv. oče je z zanimanjem in bistrostjo spremljal izrečene besede. Pogovor je trajal 15 minut.

- Po srečanju s sv. očetom se je nadškof pogovarjal s kardinalom Angelom Sodanom, vatikanskim državnim tajnikom. Spregovorila sta o aktualnem položaju v Cerkvi na Slovenskem in v Republiki Sloveniji ter o nedavni ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Kardinal je povedal, da bo podpisani Sporazum dobra osnova za reševanje nadaljnjih odprtih vprašanj med Cerkvijo in državo.

- Dopoldne je nadškof obiskal baziliko in grob sv. Petra. Na tem mestu se je zahvalil za dar škofovskega posvečenja, ki ga je prejel po rokah sedanjega papeža pred skoraj dvanajstimi leti in prosil za utrditev osebne vere in vere slovenskega naroda.

- Nadškof Uran se je na sedežu veleposlaništva Republike Slovenije pri Svetem sedežu srečal z veleposlanikom dr. Ludvikom Toplakom in z novinarji, kjer je bila krajša tiskovna konferenca. Popoldne se bo srečal z vodstvom papeških zavodov Slovenik, Germanik in Teutonik ter s slovenskimi duhovniki in bogoslovci, ki tam študirajo. Obiskal bo Radio Vatikan, kjer bo gost v slovenski oddaji.

dr. Andrej Saje

tiskovni predstavnik SŠK