SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

DUHOVNOST- SLOVENIJA V SVETU -Ljubljana, 26. nov. 2004

Adventni čas

Z adventnim časom v katoliški Cerkvi začenjamo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na praznik Gospodovega rojstva. Cerkveno leto ni le spominjanje preteklih Božjih del v zgodovini odrešenja in pot skozi galerijo svetnikov, ampak je tudi aktualizacija Božjih sporočil za sedanji trenutek.

Čas duhovne priprave na božič začnemo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos 28. novembra in ga zaključimo v tednu po četrti adventni nedelji na sveti večer, 24. decembra. Adventni čas ni omejen na točno število dni. To je čas veselega pričakovanja, ki nas odpira za obilnejše delovanje milosti.

Latinska beseda adventus pomeni prihod. Poznamo dva Gospodova prihoda. Prvikrat je Gospod prišel na svet kot človek po Materi Mariji, njegov drugi prihod pa kristjani pričakujemo na sodni dan. Med obema prihodoma obstaja še en Gospodov prihod – to je nevidno, vedno znova uresničujoče se Gospodovo prihajanje v srca ljudi po milosti in ga lahko razumemo in dojemamo samo v veri.

Adventni čas ima dvojen značaj: je čas priprave na slovesno praznovanje Gospodovega rojstva na božični dan, 25. decembra, ko se spominjamo prvega prihoda Božjega Sina med ljudi, hkrati pa je to čas, ko nas spominjanje usmerja k pričakovanju drugega Kristusovega prihoda ob koncu časov.

V molitvi in zbranosti bomo pripravljali svoja srca, da bi se Gospod mogel roditi v njih. Namen tega časa je predvsem spreobrnjenje srca in spodbuda h krepostnemu življenju. Adventna priprava utrjuje vero in nas opogumlja v stiskah in preizkušnjah, da bi bili v trenutku smrti pripravljeni na srečanje z Gospodom.

1.148.687 podpisov za omembo Boga in krščanstva v evropski ustavni pogodbi

 

Strasbourg, 26. novembra (STA) - Evropska civilna družba je zbrala več kot milijon podpisov v podporo omembi Boga in krščanskih vrednot v novi evropski ustavni pogodbi, podpisani 29. oktobra v Rimu, so sporočili v Evropskem parlamentu. Peticijo civilne družbe in seznam 60 nevladnih organizacij, ki prav tako podpirajo omenjeno pobudo, je na začetku tedna že obravnaval odbor za peticije Evropskega parlamenta. Parlamentarni odbor je sicer pobudi naklonjen, vendar ni pristojen za uveljavljanje kakršnih koli sprememb evropske ustave, zato je članice EU, ki to želijo, pozval, naj eksplicitno omembo Boga in krščanstva vključijo v nacionalne akte, s katerimi bodo ratificirale ustavo.

 

V preambuli evropske ustavne pogodbe je sicer omenjena "kulturna, verska in humanistična dediščina Evrope, iz katere so se razvile univerzalne vrednote", na katerih temelji Evropska unija. O eksplicitni omembi Boga in krščanstva v ustavi je razpravljala že Konvencija o prihodnosti Evrope, ki je zasnovala osnutek ustavne pogodbe, nato pa so o tem razpravljali še predstavniki evropskih vlad v okviru medvladne konference, na kateri je bilo besedilo do konca oblikovano, vendar soglasja o tem vprašanju ni bilo.

Večina članov odbora za peticije je bila sicer naklonjena pobudi za eksplicitno omembo Boga v evropski ustavni pogodbi, so sporočili iz Evropskega parlamenta, pa tudi pojasnili, da odbor nima takšne pristojnosti, da bi lahko zahteval kakršno koli spremembo nedavno podpisane ustave. Vloga odbora za peticije je namreč pomagati posameznikom in organizacijam pri uveljavljanju pravic na področjih, ki jih zajema pravo EU (na primer priznavanje poklicnih kvalifikacij ali uveljavljanje pravic priseljenih delavcev), pozivati pristojna telesa unije, naj spremenijo ali dopolnijo prani red skupnosti v primerih, ko je neko zakonsko določilo izvor krivic.

Zato odbor za peticije vsem članicam EU, ki to želijo, predlaga, naj omembo Boga in krščanstva vključijo v državno zakonsko določilo, s katerim bodo ratificirale ustavno pogodbo.

Da bo ustava, ki so jo voditelji članic EU slovesno podpisali 29. oktobra v Rimu, začela veljati, jo morajo z referendumskim glasovanjem ali po parlamentarni poti v dveh letih ratificirati vse članice povezave. Doslej jo je ratificirala ena država, in sicer Litva 11. novembra z glasovanjem v parlamentu.

- dr. Andrej Saje - tiskovni predstavnik SŠK

 

-----------------------------------------------------------------------------

24.11.2004 Študentski intelektualni forum: V torek, 30. novembra 2004, ob 20.00, bo v dvorani Zavoda sv. Stanislava študentski intelektualni forum "Razmišljam; torej sem!", z naslovom "Lacanizem, manipulacija slovenskega uma."

Študentje in vsi, ki vas omenjena tema zanima, vabljeni, da se nam pridružite!

Posredovala: s. Rezka Krajnik HMP

 

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630