SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

Teden KARITAS

Zgodovinski okvir

Karitas v Sloveniji letos praznuje 14. obletnico delovanja. Pred drugo svetovno vojno je večina karitativne dejavnosti živela v okviru redovnih skupnosti, po njej pa je bila organizirana tovrstna dejavnost prepovedana, vendar kljub temu v Cerkvi ni nikoli povsem zamrla. Prvi vnovično organizirani zametki dobrodelnega delovanja so se pojavili pred približno 25. leti ob nastanku komisij za diakonijo. Leta 1990 je bila ustanovljena Karitas, ki je najhitrejši in največji razvoj doživela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v času množice beguncev iz bivše Jugoslavije. Danes deluje v več kot polovici slovenskih župnij (v Sloveniji imamo 802 župniji), kjer združuje več kot 4.000 prostovoljcev. Le-ti v svojem okolju odkrivajo in rešujejo stiske v sodelovanju z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami. Na ravni škofij delujejo tri škofijske karitas, na narodnem pa Slovenska karitas, ki je članica največje svetovne nevladne organizacije Caritas Internationalis in ima svojega predstavnika tudi v OZN.

V skladu z etičnimi načeli ima karitas pred očmi predvsem stisko in ne meri človeka po njegovi narodnosti, veri ali kakršnikoli drugi pripadnosti. Letos je Karitas kot cerkvena dobrodelna organizacija pridobila status Humanitarne organizacije, kar je velika potrditev in priznanje s strani države, da je njihovo delo v dobro in korist vseh ljudi. Geslo Tedna Karitas

Letošnji teden Karitas bo potekal pod svetopisemskim geslom: »Tukaj sem, pošlji mene!« (Iz 6,8), s čimer želijo spodbuditi ljudi k večji razpoložljivosti za to, da bi odgovorili na klic dobrote in da bi v vsakdanjem življenju naredili nekaj lepega in dobrega za bližnjega.

Prireditve

V tednu Karitas bo Slovenska karitas v sodelovanju z uredništvom verskega programa RTV Slovenija priredila tradicionalni 14. dobrodelni koncert Klic Dobrote, v dvorani Golovec, v Celju, v sredo, 24. novembra 2004, ob 20.00, za družine v stiski. Koncert bosta neposredno prenašala RTV Slovenija in Radio Ognjišče. Med koncertom bo zbrane v dvorani ter gledalce in poslušalce nagovoril predsednik Slovenske karitas mariborski škof dr. Franc Kramberger.

 

Več informacij dobite pri g. Petru Tomažiču na sedežu Slovenske karitas, na Kristanovi ulici 1, v Ljubljani, tel. 01/300–59–60 in na spletni strani: http://www.karitas.si/predstavitev.htm.

dr. Andrej Saje tiskovni predstavnik SŠK

 

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630