SLIŠALI SMO, DA JE BOG Z VAMI!

VIR: NAGOVOR ŠKOFA DR. JURIJA BIZJAKA PRI MAŠI NA MATAJURJU - 30. 04.2004

Prerok Zaharija opisuje mesijanske čase s temi besedami: "Tiste dni bo deset mož iz narodov vseh jezikov prijelo judovskega moža za rob suknje in reklo: 'z vami pojdemo, kajti slišali smo, da je Bog z vami!" (Zah 8,23). Kristjani vemo, kdo je ta judovski mož, ki se ga držimo za rob suknje: To je Jezus Kristus iz Nazareta, on je Emanuel, On je Bog z nami! On je naš poglavar in naš vodnik, On je naše upanje

RAZMIŠLJANJE O EVANGELIJU 16. NAVADNE NEDELJE. - OSSERVATORE ROMANO.

Avtor: Pater Leonardo Sapienza.

V tem počitniškem času lahko nase obrnemo nasvet starega meniha: pojdi v samoto, molči in sprosti se, v hribih ali sredi zelenih travnikov. Janez Pavel II. nas spominja, da je središče našega življenja Evharistija; tišina, molitev, adoracija in zazrtje v Gospoda.

O Lazarjevi sestri Mariji, ki se je ustavila pri delu, je Jezus dejal: Marija je zbrala najboljši del.

S tem je namreč presegla svoje delo, mu je dala največji smisel.

V današnjem svetu, ki enostransko ceni delo, nam je potreben bistveni stik z Jezusom, če hočemo, da bo naše življenje komu govorilo o Bogu.

O vzrokih te aktualne strastne dejavnosti je opat Chautard zapisal: Mi ljubimo preveč naše delo, ker nas razbremeni resničnega dela, ki ga hoče storiti Bog v nas.

Se trudimo z izgovorom, da delamo za Božjo slavo, v resnici pa v tej napetosti živimo izven resničnega božjega vpliva na nas.Če nimamo pogostih in pristnih odnosov s Kristusom, naše besede ne bodo imele krščanskega odmeva. Kdor želi govoriti o Kristusu, mora najprej živeti od Kristusa in iz njegovega Evangelija.

Zato moramo iskati uravnovešenje med delom in razmišljanjem. Če pogledamo okrog sebe, nam vse kaže, da moderni človek išče napetosti. Najbolj potreben pa mu je notranji mir in tišina.

Da bomo prisluhnili božji Besedi in imeli izkustvo božje navzočnosti in božji klic k višjimi darovi, stopimo v našo notranjost in bodimo pripravljeni na sprejem božjega Gosta. In sprejeli ga bomo kakor Abraham pod svoj šotor, in je že v visoki starosti prejel obljubo sina.

V tem počitniškem času se potrudimo za oddih na morju in v hribih, pa tudi zato, da bomo Gospodu dali prostor v našem življenju.

Naši rojaki pričakujejo tudi od nas, da jim povemo nekaj bistvenega, ki bo razjasnilo njih razum in ogrelo srce. Le če bomo živeli iz Kristusa, bomo prepričljivi, da je Jezus Kristus iz Nazareta, Bog z nami! On je naš poglavar in naš vodnik. On je naše upanje.