Svetniki tedna

Dragi rojaki!

V prvi polovici Julija slavimo med drugimi svetniki: Sveto Veroniko Giuliani, sv. Benedikta in sv. Mohorja in Fortunata, sv. Bonaventura in Karmelsko Mater B.

V knjigi , ki jo je pripravil msgr. dr.Ivan Merlak VERA IN LUČ, (knjiga kratkih življenjepisov svetnikov) beremo:

VERONIKA GIULIANI je na poseben način doživljala Jezusovo trpljenje. Rodila se je leta 1660 v srednji Italiji kot sedmi otrok premožnih staršev. Ko je pobožna mati umirala je poklicala k svoji smrtni postelji pet hčera, jim razložila pet Odrešenikovih ran in priporočila vsaki češčenje ene izmed ran, h kateri naj se v stiski zateče. Štiriletni Veroniki je priporočila rano presv. Srca.

Ko je Veronika komaj odrasla, so jo snubili plemiški sinovi, a jih je odklanjala. Sedemnajstletna je vstopila v samostan kapucink, dasi ji je oče le z veliko težavo to dovolil.

Leta 1694 je postala voditeljica novink, od leta 1716 do smrti na dan 9 julija 1727pa je bila opatinja. Ko je vstopila v samostan, se je iz dneva v dan jasneje kazalo, da naj bi se v njej obnovilo Gospodovo trpljenje, podobno, kakor kakšnih petsto let prej v življenju sv. Frančiška Asiškega. V življenju te svetnice je mogoče zaznati najbolj različne čudežne pojave krščanske mistike: razodetja, vizije, zamaknjenosti in posebne milosti, ki so jih doživeli redki svetniki.

Po spovednikovem naročilu je v dnevnik napisala vse, kako je Bog deloval v njeni duši. Danes obsega ta Dnevnik deset objavljenih zvezkov. Nenavadne stvari, ki so v njem so potrdile mnoge priče. Ko je papež Pij IX. prebral te spise, je vzkliknil: "To ni svetnica, to je velik svetnik."

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-

Danes 11. julija pa goduje SV. BENEDIKT iz Nursie, zavetnik Evrope, ker je benediktinski red ohranil in razširil najboljše pridobitve stare rimske omike med sedanje evropske narode. Rodil se je okrog leta 480. v Umbrijskih hribih. Bogati oče ga je zgodaj poslal v rimske šole. Da bi se pa rešil iz pokvarjene študentovske družbe, je Benedikt iz Rima pobegnil v Subiako in se naselil v skoraj nedostopni votlini nad deročim potokom.

Mnogo je o njegovem življenju povedal papež sv. Gregorij Veliki. Ta poroča, kako je Benediktu v samoti živa domišljija pričarala pred oči podobo dekleta, ki je srečal v Rimu. Močna skušnjava ga je vabila v svet. Premagal jo je tako, da se je vrgel med trnje in koprive ob votlini…Tako je pogasil ogenj strasti.

Po treh letih so ga našli. Ljudje so začeli prihajati k njemu, da bi jim bil duhovni voditelj. Kmalu nato so ga skoraj prisilili, da je postal opat v bližnjem samostanu. Nekateri menihi pa ga niso posnemali in so ga hoteli celo umoriti, ko so mu v čašo vina namešali strupa. Benedikt pa je naredil križ in čaša se je zdrobila. Spet se je vrnil v svojo prejšnjo samoto. Okrog njega so se začeli zbirati številni učenci. Tudi tu ga je hotel zastrupiti neki zavistni duhovnik, a je svetnik njegovo nakano prepoznal in se rešil. Tedaj je zapustil Subiaco in odšel na goro Monte Cassino. Tam je našel star tempelj malika Apolona, ki ga je porušil, tempelj pa spremenil v cerkev sv. Martina.

Svojim sinovom benediktincem je spisal redovno pravilo, ki se odlikuje po milini in zmernosti in je bilo med 7. in 11. stoletjem edino redovno pravilo na zahodu. Tako je Benedikt tudi oče redovništva na Zahodu.Temelj vsega pravila je: Moli in delaj. Z Monte Cassina je poslal prve brate v svet, ki so ga osvajali s križem in plugom. Umrl je 21 marca leta 547, - (Liturgia de las Horas, str. 1535. Credograf-Espania), - star 67 let. Pokopali so ga poleg njegove sestre dvojčice sv. Sholastike.

Opomba: Z velikim veseljem sem napravila moj Noviciat Hčera Marije Pomočnice (HMP) skupaj z 90. novinkami v nekdanjem benediktinskem samostanu v Italiji blizu Turina (Casa Nova de Carmagnola), ki se je ohranil od leta 1200 in so me dali v sobico, kjer je živel sv. Bernard. …Smo domačini svetnikov, če ne postanemo sveti, zgubljamo čas…
Prisrčen pozdrav!
S.Rezka Krajnik HMP.