ZADEVA: OB 1000 LETNICI ZGODOVINSKEGA OMENJENJA BLEDA

Dragi rojaki!

V nedeljo sem bila z velikim veseljem pri slovesni sv. maši na Bledu. Molila sem po namenu za vse Vas, ki ste daleč v svetu.

Maša je bila na prostem ob poti okrog blejskega jezera, na prostoru pod Festivalno dvorano. Sv. mašo je vodil apostolski nuncij Santos Abril Castillo, skupaj s škofom Alojzem Uranom in tremi predstavniki Briksenske škofije ter drugimi duhovniki.

Zaradi številnih gostov iz tujine, posebno iz Avstrije, so se brala berila v treh jezikihpa kljub temu je vse prehitro minilo.

Navzočih je bilo nekaj zastopnikov državnega zbora, tudi predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk s soprogo Katjo. Tudi vitezi božjega groba in precej vernikov so večinoma zasedli grade, ali breg pod košatim drevjem s pisanimi sončniki.

Med redovnicami smo imele prostor ob tribuni tudi Hčere Marije Pomočnice-Salezijanke, ki delujemo na Bledu že 32 let.

Odbor za pripravo - dr. Janez Ambrožič, Peter Kadunc in Brigita Šolar - in zborovodja Jurij Dobravec z več kot 150 pevci združenih zborov iz župnij, ki so nekdaj spadale pod Bled so vse odlično storili. Čudovito veselo so nastopali skupaj s solistom: Janjo Hvala in Damjanom Ristič, in Miran Kresal ob orglah, Franci Richtar pri trobentah. Peli so Kyrie, Gloria, Sanctus,Bendictus Josepha Gelineaua, in Mozartovo Alelujo ter Najsvetejše opravilo Franca Kimovca

Skratka, bilo je veličastno! Ob meni so sedele še druge sestre Hčere Marije Pomočnice, in nekdanji zelo priljubljeni zborovodja otroškega pevskega zbora v lagarju, v Lienzu, kakor tudi v Clevelandu - gospod Rudi Knez z ženo, sinom in vnukom.

Govori so bili zelo bogati - gospod škof Alojz Uran mi je pravkar dejal, da njegovo pridigo v slovenščini lahko dobite na internetu. On je lepo govoril tudi nemško, italijansko in angleško. Rekel je kako pomembno je praznovanje tega tisočletnice, ki je iz časa Brižinskih spomenikov in prvim slovenskim dokumentom, ki je temelj našega narodnega sožitja. Tukaj, so zrasli geniji kulture: Frančišek Kimovec, nekdanji blejski kaplan, Franc Prešern in škof Anton Vovk. Leta 1406 je ta posest prešla v Ljubljansko škofijsko Upravo, drugače bi danes Bled spadal drugi deželi. Ob koncu je še dejal naj vladata sožitje med Cerkvijo in državo. Ob koncu sv. maše so mu ljudje veselo zaploskali.

Apostolski nuncij je opisal nastanek Bleda takole: leta 1004 je kralj Henrik II. blejsko posest podaril briksenskemu škofu Albuinu. dokument v latinskem jeziku se začenja z besedami: V imenu presvete in nedeljive Trojice. Tako, je rekel, se začenja zgodovina Bleda in slovenska zgodovina. Nuncij se je v imenu svetega očeta prišel poklonit naši krščanski kulturi. Ne morete zanikati svojih krščanskih korenin, čeprav so nekateri hoteli storiti ravno to, je dejal v lepi slovenščini. Poudaril je, da se moramo Sveti Trojici zahvaliti in jo prositi odpuščanje in usmiljenje.

Na koncu sv. maše se je g. župnik gostom zahvalil, župan pa je podaril blejski zbornik bizantinskim duhovnikom…