Nagovor nadškofijskega upravitelja škofa msgr. Andreja Glavana ob mašniškem posvečenju

Ljubljana, stolnica sv. Nikolaja, 29. junij 2004

Predragi bratje diakoni – od danes novomašniki!

»Niste vi mene izvolili, ampak jaz sem vas izvolil in postavil, da greste in obrodite sad …« (Jn 15,16), so bile Jezusove zadnje besede današnjega evangelija.

Dragi Urban, Gregor, Matej, Andrej in Jože iz ljubljanske nadškofije, brat Jurij iz kapucinske in Boštjan iz salezijanske skupnosti. Jezus Kristus, naš veliki Odrešenik in veliki duhovnik je izvolil in poklical tudi vas, da boste obrodili bogat sad v slovenskem Božjem vinogradu. Cerkev je vaš poklic preverjala, prepoznala in vas pravkar tudi dokončno izbrala; potem ko ste vi nepreklicno odgovorili na Božji klic in izrekli svoj: Tukaj sem. Tukaj sem, Jezus, ker si me poklical. Moje srce je pripravljeno. Zaznamuj me z neizbrisnim znamenjem, obdari me z neizmernim in nezasluženim darom mašniškega posvečenja. Odslej boste lahko predstavljali Jezusovo resničnost v službi besede, zakramentov in v vodstveni službi, da boste pooblaščeni zastopniki in sredniki Jezusovih odrešenjskih dejanj. Danes vas bo prežela odrešujoča moč, ki jo ima vsak duhovnik kot delivec zakramentov in Kristusov predstavnik.

Po vsaj sedemletni in tudi daljši neposredni duhovni pripravi in izobraževanju vas bo danes Jezus po škofu posvetil in poslal, da boste kot člani zbora škofijskih duhovnikov ali v svoji redovniški skupnosti sprejeli službo učitelja, duhovnika in pastirja.

Izvoljeni in izbrani ste. Hvaležno sprejmite duhovniški poklic in ga živite kot osebni dar in kot dar za skupnost bratov in sester, za Cerkev. Jezus, najvišji pastir, vas kliče in izkazuje svojo posebno ljubezen, zaupanje. Tudi za vas bodo odslej veljale njegove besede: »Vi ste moji prijatelji.« Prepustite se odslej njegovim nedoumljivim načrtom.

Duhovnikovo delo je danes vsestransko in odgovorno. Zahteva veliko sposobnosti, znanja in talentov. Vendar, dragi bratje, nikoli ne pozabite, da morate biti vedno in najprej Jezusove priče, znamenje njegove navzočnosti, oznanjevalci njegove besede in ponižni sredniki njegove milosti.

Vaše poslanstvo bo najprej učiteljska služba. Oznanjevalna služba je prva, ker so zakramenti najprej zakramenti vere, ki se vžiga po milosti iz oznanila. Da boste kos zahtevnemu oznanjevanju sodobnemu človeku, ki sprejema in prisluhne samo še oznanjevalcem, ki so najprej pričevalci, imejte vedno pred očmi današnje naročilo: »Glejte, da boste verovali, kar boste brali; učili, kar boste verovali; živeli, kar boste učili«.

Naj Božja beseda najprej vam daje moč in luč. Svoje duhovništvo nosimo v krhkih posodah, zato se v nas bije boj med svetostjo poslanstva in človeško krhkostjo. Zato imejte veliko vero v moč Božje besede same. Ona je resnica, zato samo ona lahko poteši duhovno žejo, prinese resnično tolažbo in veselje v nemirna srca! Kljub tolikim, včasih vsiljivim ponudnikom raznih surogatov, nadomestkov, oznanjujte Božjo besedo – oznanilo Cerkve z nepremagljivo gotovostjo.

»Trava se posuši, cvetlica ovene, a beseda našega Boga obstane vekomaj« (Iz 40,8), pravi Izaija. Jezus pa pravi, da so njegove besede, Očetove besede. Zato Gregor Nacijanski, cerkveni oče sredi 4. stoletja pravi: Božja beseda zasenči vse druge še tako globoke misli človekovega duha. Kot sonce, ko vzide, premaga vsako drugo luč, tako tudi Božja beseda.

Dragi bratje!

Postali boste služabniki evharistije. Duhovniško poslanstvo sprejemate pred začetkom leta evharistije, ki ga je sveti oče pravkar razglasil.

Evharistija je največji zaklad Cerkve, skrivnost dejavno navzočega in darujočega Kristusa. Evharistija je vrhunec vsega cerkvenega bogoslužja in duša celotnega krščanskega življenja. Ta zaklad je zaupan nam duhovnikom, tako rekoč položen v naše duhovniške roke. Kakšna čast in odgovornost! Naše duhovniško življenje korenini v sveti evharistiji. Evharistija je glavni in osrednji bivanjski temelj in razlog za obstoj duhovništva, pogosto navaja naš evharistični papež Janez Pavel II.

V duhovnikovem življenju je prvi in največji dogodek po sveti maši zopet sveta maša. Postavite evharistijo v središče svojega življenja. Le tako boste ob nenehnem pogovoru z Gospodom mogli uresničiti popolno podaritev in ne boste podlegli duhu časa.

Če boste to skušali uresničiti, boste doživljali, da bodo vsakemu vašemu da, vsaki privolitvi Božji volji, sledile milosti, da boste lahko izpolnili katerokoli nalogo, ki jo bo pred vas postavila Božja previdnost.

Dragi diakoni, od danes tudi sobratje v duhovniški službi!

Položite svoje življenje zdaj na oltar. Naj uporabim Gregorčičeve besede: Daritev bodi vam odslej življenje celo, po zgledu slavnih mučencev apostolov Petra in Pavla, po zgledu tolikih slovenskih svetniških duhovnikov in redovnikov. Naj ima Bog v vašem srcu odslej prvo mesto. Ne pozabite, da polovična žrtev krvavi, popolna pa plameni, žari, osrečuje in tudi druge ogreva in jim sveti.

Amen.

msgr. Andrej Glavan