LJUBLJANSKA NADŠKOFIJA IMA SVOJEGA UPRAVITELJA!

26. APRIL 2004

LJUBLJANSKI POMOŽNI ŠKOF MSGR. ANDREJ GLAVAN JE BIL DANES IZVOLJEN ZA UPRAVITELJA LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE.

Zbor svetovalcev ljubljanske nadškofije, … je danes v navzočnosti apostolskega nuncija za nadškofijskega upravitelja izvolil ljubljanskega pomožnega škofa msgr. Andreja Glavana, ki bo začasno vodil ljubljansko nadškofijo do imenovanja novega nadškofa… Vodstvo nadškofije je v skladu s kan. 419 Zakonika cerkvenega prava najprej prevzel pomožni škof, msgr. Alojz Uran. Najpozneje v osmih dneh od izpraznitve nadškofovskega sedeža pa je moral biti sklican zbor svetovalcev z namenom izvolitve nadškofijskega upravitelja. Nadškofijski upravitelj ima dolžnosti in oblast krajevnega škofa oziroma ordinarija, razen v primerih, ki so po naravi stvari ali po pravu izvzeti. Po tem, ko nadškofijski upravitelj sprejme izvolitev, dobi oblast za izvajanje svoje službe, ne da bi bila za to potrebna še kakšna dodatna potrditev. Vendar pa mora pred zborom svetovalcev po določbi kan. 833, št. 4. osebno izpovedati vero…

Medtem postopek za imenovanje novega ljubljanskega nadškofa… vodi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, ki mora v skladu z Zakonikom cerkvenega prava opraviti poizvedbe in pripraviti listo treh možnih kandidatov… Osebno mnenje in mnenje škofov o treh predlaganih kandidatih pošlje Svetemu sedežu. Postopek izbire novega nadškofa nadaljuje Kongregacija za škofe, končno pa ga imenuje papež osebno.

ZVONOVI SE BODO OGLASILI PO VSEH SLOVENSKIH CERKVAH.

Dr. Andrej Saje tajnik Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference sporoča, da bomo zaznamovali z daljšim zvonjenjem ali pritrkavanjem pridružitev Republike Slovenije Evropski uniji, v soboto, 1. maja 2004, ob 12. uri. Z vključitvijo v združeno Evropo stopamo v skupnost držav in narodov, katerih temeljne vrednote so krščanskega izvora, ki so tudi nam pomagale, da smo se ohranili kot narod z lastno kulturo in samozavestjo in nas bodo tudi v prihodnosti povezovale z drugimi evropskimi narodi. Ohranjevanje te skupne krščanske dediščine je zato zaveza in dolžnost vseh evropskih kristjanov.

JANEZ PAVEL II. JE GOVORIL DANES UDELEŽENCEM SREČANJA ITALIJANSKE NACIONALNE ZVEZE OBČIN NA STOTO OBLETNICO ROJSTVA ITALIJANSKEGA POLITIKA GIORGIA LA PIRE.

ZVEZA ITALIJANSKIH OBČIN JE V SPOMIN NA TO ZNANO POLITIČNO OSEBNOST NAMENILA POSEBNO POMOČ ZA OTROŠKO BOLNIŠNICO KARITAS V BETLEHEMU.

Giorgio La Pira, Sicilijanec po rodu, je bil član italijanskega ustanovnega državnega zbora leta 1946, ko je Italija prenehala biti monarhija in je postala republika. Deloval je kot župan v Firenci in poslanec v Parlamentu.

Papež je v svojem nagovoru kratko povzel glavne poteze La Pirinega življenjskega dela. Dejal je, da je bil človek, ki je ljubil mir in je zato vabil sogovornike k skupnemu naporu za spodbujanje te temeljne dobrine v družbi, politiki, ekonomiji, kulturi in v medverskih odnosih.

V politični teoriji in praksi je La Pira zaznaval potrebo po uveljavljanju evangeljske metodologije, ki se navdihuje ob zapovedi ljubezni in odpuščanja.  V pismu svojemu prijatelju Fanfaniju, ki je bil prav tako viden politik v takratnem italijanskem državniškem krogu, je zapisal besede, ki so po papeževih besedah še danes presenetljivo aktualne: "Politiki so civilni voditelji, katerim je Gospod prek tehnik, ki se skozi čas spreminjajo, zaupal vodstvo narodov k miru, edinosti ter duhovni in civilni rasti vsakega posameznega naroda in vseh skupaj."

La Pira je znal združiti med seboj politično in versko življenje, kontemplacije in molitev s socialnim in administrativnim delom, pri čemer je bil vedno posebej pozoren do revnih in trpečih. Papež je zato vse navzoče župane in predsednike občin povabil, naj njegovo pričevanje navdihuje tudi njihovo vsakdanje delo, da se bodo velikodušno dali na razpolago svojim skupnostim, ob posebni pozornosti do mladine. Prav tako pa naj gojijo tudi tiste človeške in krščanske vrednote, ki oblikujejo bogato dediščino Evrope. Ta je namreč oblikovala civilizacijo, ki je skozi stoletja spodbujala nastanek pristno demokratičnih družb. Brez etičnih temeljev, je demokracija v nevarnosti, da bo sčasoma iztirila ali pa celo povsem izginila.

Z dovoljejem avtorja p.Janeza Sraka vam posredujem nekaj misli iz današnje oddaje radia Vatikan. Prisrčen pozdrav želim vsem Slovencem doma in po svetu: s. Rezka Krajnik HMP