TEDEN ZA ŽIVLJENJE

»Prihodnosti ni brez otrok«

Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II.

Nedelja, 1. februarja 2004

V Italiji se je danes začel teden "Za življenje". Zato bo ob 15.30 na rimskem štadionu t.i. "Praznovanje družine in življenja",  kot je papež Janez Pavel II. spomnil pri svojem opoldanskem nagovoru že prejšnjo nedeljo. Sicer pa se je k témi povezani z vrednoto življenja, vrnil tudi v današnjem nagovoru pred molitvijo angelovega čaščenja.

"Prihodnosti ni brez otrok", je svoj današnji nagovor začel papež Janez Pavel II. in s tem izrazil geslo dneva za življenje, ki ga danes slavijo v Italiji. Nato je številne družine, ki so se za to priložnost zbrale na trgu sv. Petra, spomnil, da italijanski škofje v svojem sporočilu za javnost osvetljujejo številne vzroke sedanje krize rojstev. Med drugim spominjajo, da sodobno kulturno in družbeno okolje pogosto ni naklonjeno družini in poslanstvu staršev.

Škofje razen tega ugotavljajo, da bi mnogi zakonci radi imeli več otrok, a so se jim zaradi gmotnih težav skoraj prisiljeni odpovedati. Dragocena pomoč javnih ustanov, se namreč pogosto izkaže kot nezadostna. Splošna politika v prid družine bi zato morala biti bolj organska.

Nato je sveti oče spomnil, da je družinsko jedro - nastalo iz zakonske skupnosti -osnovna celica družbe. Tako današnji dan "Za življenje" spominja vse na temeljno dolžnost, da je v središču družinskega jedra, ki je kot varno gnezdo, treba življenje vedno pospeševati, varovati in braniti.

Nato je sveti oče vse je spodbudil k trdnosti, ko gre za obrambo pred napadi na človeško življenje, med katerimi je na prvem mestu splav! Zato je italijanskemu gibanju "Za življenje" znova izrazil svojo naklonjenost in pohvalo za pogumno podporo v tej zadevi. Hkrati je vse cerkvene skupnosti spodbudil, naj podprejo pobude in delo tega gibanja. Pri tem je posebej naglasil nujnost močnejšega  zavzemanja za to, da bi pravico še nerojenih otrok do življenja poudarjali skupaj z materami in nikoli proti njim.

Ob koncu svojega današnjega opoldanskega nagovora nas je sveti oče nato povabil, naj se v molitvi obrnemo na Božjo Mater in jo prosimo zlasti za družine. Te naj bi se z zaupanjem v Božjo pomoč z veseljem in zavzetostjo posvetile svojemu čudovitemu poslanstvu prinašati človeštvu prihodnost polno upanja.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.