Spoštovani Slovenci doma in v svetu !

Gotovo boste radi prebrali poslovilne besede gospoda nadškofa Franca Rodeta. Sledi prispevek s. Darije Krhin, ki ga je posredoval p. Janez Sraka iz oddaje Vatikanskega radija.

Nadškof dr. Franc Rode je na včerajšnji praznik sv. Jožefa sveto mašo daroval v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. S tem se je poslovil od Brezij pred odhodom v Vatikan. Nadškof Rode je v homiliji spomnil na svoj prvi pozdrav vernikom iz Rima in izročitev svojega škofovskega služenja Devici in Materi z Brezij, na svoje redne obiske v tem svetišču in na dejstvo, da so Brezje od 1. januarja 2000 Slovensko narodno svetišče, ki ga je označil za »srce Slovenije, milostni kraj, kamor se bodo v prihodnjih stoletjih zgrinjale množice vernih Slovencev iz vseh krajev naše dežele, kraj gorečih prošenj in zahvale, kraj upanja in krščanskega poguma, kraj, kjer se bo utrjevala naša narodna zavest in se bo krepil naš državniški čut, kraj radodarne odprtosti za življenje in smelega gledanja v prihodnost, kraj vseslovenskega bratstva in sprave.«

Nadškof se je nato vprašal, kakšnih je bilo njegovih sedem let škofovskega služenja. V njih je predvsem želel, da bi se v slovenskem narodu utrdila vera, krščanska in katoliška istovetnost, čut, da pripadamo sveti katoliški Cerkvi in da smo Slovenci narod, ki ga bistveno oblikuje krščanska kultura in ki živi iz krščanskih vrednot. Da smo kristjani in katoličani - to je naša najbolj pristna identiteta, naše najgloblje bistvo, tisto najbolj slovensko.

Potem je znova pozval k poživitvi vere. Spomnil je na podoben klic Janeza Pavla II. ob njegovem prvem obisku v Sloveniji ter dejal: »Zato vas prosim, dragi moji rojaki, Slovenci in Slovenke, da v svojem srcu danes vsi zopet obljubite zvestobo Kristusu in njegovi Cerkvi; da svoje vere pred nikomer ne skrivate; da se svoje vere pred nikomer ne sramujete, da se pred nikomer ne čutite manj vredne zato, ker ste kristjani. Oh, predolgo smo se bali; prestar je ta naš slovenski strah. Nehajmo biti plašni ljudje, bodimo ponosni in pokončni, bodimo pogumni ljudje, bodimo suvereni pred ljudmi in pred Bogom, ki nas ljubi in spoštuje. To je tisto, bratje in sestre, kar vam danes polagam na srce. To je moja srčna beseda, to je moja najgloblja želja: da ostanemo povezani med seboj v molitvi, da zaupamo v Božjo pomoč in v Marijino varstvo in da s to pomočjo in pod tem varstvom ostanemo to, kar smo: Slovenci, kristjani, pripadniki svete katoliške Cerkve.«

Tako nam je govoril naš nadškof. Molimo zanj, da ga bo Marija Pomagaj še naprej spremljala.

Lep pozdrav!

Ss. Rezka Krajnik