SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II.

Nedelja, 14. 3. 2004

 

Trg svetega Petra je danes (morda zaradi značilnega dne papeževanja, ko se je njegov trajanje pomaknilo na tretje mesto v zgodovini) prevevalo praznično vzdušje, ki se je prelilo v vesele pozdravne vzklike, ko se je sveti oče pojavil na oknu apostolske palače.

Nagovor papeža Janeza Pavla II. pred molitvijo angelovega čaščenja pa je vendarle bil zelo resen in v celoti naravnan na vprašanja, ki si jih ljudje zastavljamo po četrtkovem terorističnem napadu v Madridu.

 

***********

 

Današnji evangeljski odlomek, ki omenja kruto zatrtje upora v Palestini in padec stolpa v Siloi, ki je pod sabo pokopal skupino ljudi, je papež Janez Pavel II. povezal s tragičnim dogodkom, ki je v četrtek pretresel ves svet, saj je v Madridu terjal številne žrtve. Ob tako barbarskih dejanjih, ki človeka globoko pretresejo, se sv. oče sprašuje o vzrokih, ki človekovega duha privedejo do odločitve za tako krute zločine.

Vsem ljudem, ki verujejo v Boga, Stvarnika in Očeta zato papež naroča, naj bomo zavzeti graditelji boljšega sveta, kjer bomo ljudje kljub težavam, med seboj povezani v bratstvu in solidarnosti. Znamenje upanja lahko med drugim odkrivamo v udeleženosti vseh političnih oblasti v Evropi v skupni obsodbi terorizma in v pričevanju vzajemne solidarnosti.

Vsem, ki jih je atentat kakorkoli prizadel, sveti oče zagotavlja svojo bližino v molitvi.

 

Ob koncu je nato Mariji, Devici usmiljenja, izročil na poseben način vse žrtve terorističnega napada in jo prosil, naj bdi nad vsemi narodi Evrope in nad vsem svetom.

 

Po molitvi angelovega čaščenja je množica zbrana na trgu sv. Petra prisluhnila še pozdravom svetega očeta v portugalščini, ki jih je izrekel romarjem iz  Brazilije in nato v italijanščini raznim skupinam - med njimi tudi birmancev - ki so prišli iz raznih krajev Italije. Skupini s Poljske je nato ponovil spodbudo, dano na včerajšnjem molitvenem srečanju ob drugem evropskem dnevu študentov, naj s svojim življenjem pričujejo o krščanski identiteti evropske celine.

 

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630