SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

POSTNI  ČAS  JE  ČAS  SPREOBRNJENJA  H  KRISTUSU

 

KO ISKRENO IN RESNIČNO IZPRAŠAMO SVOJO VEST,

UREDIMO SVOJE ŽIVLJENJE

TER ODNOSE Z DRUGIMI IN BOGOM. (J. P. II.)

 

Štirideset dni se bomo prizadevali, da bi nam Gospod odpustil grehe in nam podaril novo življenje Vstalega Jezusa. (Prim. Liturgija  Pepelnične srede)

 

O postnem času je v intervjuju za radio Vatikan spregovoril italijanski teolog iz Neaplja, msgr. Bruno Forte, ki bo vodil letošnje postne vaje za papeža in člane rimske kurije.

V luči mednarodnih sporov je pot miru treba iskati v dialogu in pravičnosti. To pa je mogoče le ob spreobrnjenju srca vsakogar izmed nas.

Znova je treba odkriti znamenja smisla in upanja, kar pa nam lahko da samo Bog. Zato je danes bolj kot kdaj koli prej nujna vrnitev k Bogu in Kristusu, ki je pot, resnica in življenje.

 

Vsak vernik naj v postnem času odkrije pomen odpóvedi in dejanj ljubezni. Brez žrtev ni ljubezni. Po drugi strani bi bila tudi odpoved, narejena brez ljubezni, zgolj zunanja prisila.

Žrtev je darovanje ljubezni. Pri tem nam je največji vzor Jezus. (Msgr. Bruno Forte)

 

OD MASKE K LJUBEZNI

Iz izložb v nas zija vseh vrst mask. Toda vsak dan jih je manj v trgovinah in vse več po domovih. Skritih in tihih. Vsak čas bodo planile iz omar na ulice. Prepevale bodo, izzivale in se muzale. Ulice bodo oživele.

Enkrat na leto maska prekrije obraz. Takrat se človek obnaša, kot si želi. Se biti preoblečen v človeka ali žival, v poklic ali vlogo drugih ljudi. Da postane to, kar ni. Ali pa to, kar bi v resnici rad bil.

 

Zakaj si človek nadene masko ? Nekaterim maska izraža pravi obraz, ki ga v življenju skrijejo sami pred sabo in pred drugimi. Ker jih je strah. Strah, da bi bili to, kar so. Ustrašijo se svoje jeze, neustavljive potrebe po odnosu, po moči in posedovanju. Nekateri si nadenejo masko zato, da se veselijo. Da se sebi in drugim smejijo.

Človek pa za masko, kot v sanjah predeluje svoj odrinjeni jaz. To ponavljanje je nek magični obred, preko katerega se na simbolni način dotikamo svoje resničnosti. Ko se zima poslavlja in pomlad naznanja novo življenje, se človek sooča s svojo senco. Želi jo zvaliti na druge, prevpiti ali prerasti..

 

Kadar uspemo nekomu zaupati svojo senco, razkriti svojo življenjsko masko, postane vse lažje. Toda kdaj smo lahko povsem iskreni? Samo pred njim, ki nas ljubi. Ki se ne ustraši naših skritih zahtev. Takšen je Jezus Kristus, ki nas s križa ljubi. Klub vsemu. brezpogojna ljubezen odpre naše srce. Takrat moremo ozdraviti. Osvobojeni smo. Prerojeni. Odvržemo maske, ker jih več ne potrebujemo. Ker smo ljubljeni. Zaživimo bolj polno življenje.

 

Sprehodimo se danes po mestu ali čez vas. Oglejmo si maske in nasmejimo se jim. Vse, prav vse, pa naj bodo kakršne koli, kličejo po ljubezni. Po iskrenosti, ki osvobaja. Tudi maska, je v službi človeka. In vzljubimo človeka. (Iz oddaje -radio Slovenija - pustna nedelja 2000 - Silvo Šinkovec)

 

PROGRAM  BOGOSLUŽNIH  SLOVESNOSTI

Tudi papež je vzor krščanske ljubezni, ko bo predsedoval obredu pepelenja v  Vatikanski baziliki. Slovesnost, ki bo nadomestila običajno splošno avdienco ob sredah. Imel bo srečanja s skupno 14. rimskimi župnijami.

 

Svete maše bodo potekale v dvorani Pavla VI. ob sobotah.

13. marca se bo sveti oče v dvorani Pavla VI. udeležil molitve rožnega venca s študenti in profesorji. In bo prisoten pri vseh osrednjih velikonočnih slovesnostih

 

Napovedani sta tudi dve maši, 21. marca in 25. aprila, pri katerih bo Janez Pavel II. skupno za blažene razglasil 10 božjih služabnikov.

(Posredujem z dovoljenjem odgovornega patra Janeza Sraka za radio Vatikan. Lep pozdrav:

s. Rezka Krajnik)

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630