SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

PETEK 20. FEBRUARJA 2004 -  VLOGA BOGOSLUŽJA

 

Papež Janez Pavel II. se je v govoru skupini francoskih škofov osredotočil na potrebo po katehezi otrok, mladine in odraslih in na evangelizacijsko vlogo bogoslužja, ki ga je treba razumeti kot pot k svetosti in notranjo moč apostolskega dinamizma ter misijonarskega značaja Cerkve.

Vse vernike pa je pozval, naj svojo duhovno izkušnjo in poslanstvo ukoreninijo v evharistijo, zbrani okoli škofa, ki je porok edinosti škofijske skupnosti.

 

PAPEŠKA AKADEMIJA ZA ŽIVLJENJE je v svojih desetih letih delovanja na bio medicinskem področju postala ena izmed najvišjih avtoritet. Njen prvi predsednik, prof. Jerom Lejeun, - ki pa je umrl le 33 dni po njeni ustanovitvi, - je leta 1959 odkril vzrok downovega sindroma. Leta 1997, ko je v francoski prestolnici potekal svetovni dan mladih se mu je sveti oče na pokopališču na obrobju Pariza poklonil. Včeraj pa so papežu predložili, naj bi se začel postopek za njegovo beatifikacijo. Njemu se priporočimo v naših potrebah.

 

P. AUGUST HUELSMANN JE Bil IZVOLJEN ZA NOVEGA PREDSEDNIKA ZVEZE evropskih konferenc višjih redovnih predstojnikov in predstojnic. -Njihovemu ogledu Slovenskega verskega muzeja, ki je v Stični je sledila je sveta maša, ki jo je daroval apostolski nuncij v Sloveniji, msgr. Santos Abril y Castelló. Z njim so somaševali ljubljanski pomožni škof msgr. Andrej Glavan, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za stike z redovniki… Stična, je zatrdil nuncij, govori o zgodovini, ki sega nazaj v 12. stoletje in je priča krščanske Evrope, tiste Evrope, ki danes noče priznati svojih krščanskih korenin, sadov dela Cerkve in redovnih ustanov v njej.

 

Dodal je še nekaj podob naše Evrope, katere bogastvo so po njegovih besedah euri, revna pa je v solidarnosti; Evrope, ki je stara, ker pogosto zaradi sebičnosti noče več otrok; v katero prihaja toliko obupanih priseljencev: mnogi na poti umrjejo, druge pa vrnejo nazaj; Evrope, ki je bogata, ker kaznuje slabotne, bogatim pa kazni spregleduje; v Evropo se vračajo nacionalizmi strahu pred tujci, izkoriščanje ljudi brez dokumentov in ilegalnih priseljencev; ta potrošniška Evropa se večkrat dolgočasi brez mamil in izgublja čut za družino, medtem ko odobrava moralno nesprejemljive zveze.

 

V tej resničnosti se moramo držati Božje besede, ki vabi k solidarnemu spoštovanju pravic vsake osebe in naroda, brez razlikovanja in s prefinjeno etično zavestjo. Redovniki, ki jih vodijo velike vrednote krščanskega humanizma, so povabljeni pričevati za bogastvo vere in njene rodovitnosti pri ustvarjanju bolj pravičnega in bolj človeškega sveta. Pri tem naj vedno znova dobivajo navdih v lastnih karizmah in pri svojih ustanoviteljih…

 

LETOŠNJA POSTNA AKCIJA ORGANIZACIJE MISEREOR - se trudi s svojim delovanjem, da bi post postal nova spodbuda v življenju posameznika in odprl njegovo srce za potrebe drugih, prebudil pripravljenost za pomoč in solidarnost s tistimi, ki živijo v pomanjkanju. Akcija '40 dnevna molitev in post' pa združuje 40 krščanskih organizacij, ki jih sestavljajo pripadniki katoliške, evangeličanske in nekaterih drugih protestantskih Cerkva, ki sestavljajo Veliko molitveno zvezo. V Essenski nadškofiji pa bodo mladim pošiljali telefonska sporočila, ki se bodo nanašala na nedeljski evangelij.

V AVSTRIJI bodo ponovili akcijo 'Dan posta v družinah', na kateri so lani zbrali skoraj dva milijona evrov in pol. Z akcijo, ki jo pripravlja Katoliško žensko gibanje, bodo pričeli na pepelnično sredo in sicer za boj proti lakoti, ki ženam v težavah omogočajo vir preživetja, izobraževanje, delo, neodvisnost in človekovo dostojanstvo. Mladim so namenjene številne iniciative avstrijske Karitas, med njimi pobuda 'Why not', ki želi mlade soočiti z revščino, razmišljanjem kako je biti tujec v Avstriji, s težavami odrinjenih na družbeni rob.

 

ODPUŠČANJE NI PRIROJENO, potrebno se ga je naučiti, trdijo v Centru Pavla VI. za dialog in spravo v Salamanki. V ta namen so ustanovili delovni laboratorij z naslovom 'Nauči se odpustiti', ki poteka teden pred začetkom postnega časa. Udeleženci se bolj kot teorije učijo različnih tehnik razreševanja sporov v krščanski luči.

 

ŽELIJO POMAGATI NOVIM MEDIJEM v portugalski škofiji Aveiro. Postno nabirko bodo namenili v pomoč sredstvom družbenega obveščanja, ki imajo ključen pomen pri pastoralni dejavnosti in obveščanju zlasti oddaljenih kristjanov. Drugi del denarja pa bodo prejele revne afriške države, ki imajo zaradi hitrega naraščanja prebivalstva velike potrebe po novih bogoslužnih prostorih.

(Povzetek oddaje Vatikanskega radia, z dovoljenjem p. Janeza Sraka DJ)

 

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630