Opoldanski nagovor papeža Janeza Pavla II

Nedelja, 15. februarja 2004

Praznik sv. Cirila in Metoda pri nas obhajamo poleti. Drugod po svetu pa so v skladu z rimskim koledarjem njun praznik slavili včeraj. Zato se je papež Janez Pavel II. v današnjem nagovoru pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovu ustavil predvsem ob njunem liku. Kot zavetnika Evrope ji imata kaj povedati tudi danes, ko se nahajamo v obdobju njenega združevanja.

Sveti Ciril in Metod, navdihnjena z idealom združevanja novih vernikov sta priredila bogoslužna besedila v sozvočju z navadami novih ljudstev in grško-rimskim pravom.

Na začetku svojega današnjega opoldanskega nagovora je papež Janez Pavel II. spomnil, da sta sv. Ciril in Metod, apostola Slovanov, skupaj s sv. Benediktom  zavetnika Evrope. Z oznanjevanjem evangelija v pokrajinah srednje in vzhodne Evrope sta odločilno vplivala na to, da je krščanska Evropa zadihala z obema kriloma pljuč: tako z zahodnim kot z vzhodnim.

Kot je nemogoče misliti na evropsko civilizacijo brez benediktinskega vpliva in dediščine, tako si je ni mogoče zamisliti brez oznanjevanja evangelija in socialnega dela svetih solunskih bratov.

Nato je sveti oče spomnil, da so v teh mesecih v proces celinskega političnega združevanja zajete nekatere dežele evropskega vzhoda, kjer sta nekoč delovala sveta Ciril in Metod. Zatrdil je, da gre za narode, ki smo nosilci določenega kulturnega in duhovnega bogastva. Ob spoštovanju naših posebnih značilnosti je med nami prav  krščanstvo bilo močna povezovalna sila.

S tem v zvezi je sveti oče dejal, da sta sveti Ciril in Metod evangelij oznanjala na izjemno posrečen način. Navdihnjena z idealom združevanja novih vernikov v Kristusu sta zanje priredila bogoslužna besedila v slovanskem jeziku in v sozvočju z navadami novih ljudstev uskladila celo grško-rimsko pravo. Tako je srečanje med evangelijem in kulturami Evrope iz nje naredilo "delavnico", kjer so se v teku stoletij utrdile pomenljive in trajne vrednote.

Ob koncu svojega današnjega nagovora nas je sveti oče povabil k molitvi. Priprošnji Device Marije ter svetnikov in svetnic - zavetnikov Evrope - izročajmo željo, da bo tudi v našem času, Kristusovo oznanilo - namenjeno vsem ljudem in zaupano Cerkvi - luč resnice ter vir pravičnosti in miru za vse evropske narode in za ves svet.