LJUBLJANSKI NADŠKOF ZA KATOLIČANE NE ODHAJA, AMPAK NA NOV NAČIN PRIHAJA V DOMOVINO.

V Sloveniji ne bo prisoten kot pastir krajevne cerkve, ampak kot najožji papežev sodelavec za Bogu posvečene osebe po vsem svetu in v vesoljni Cerkvi.

Za pravilno presojo najvišjih imenovanj v Vatikanu je treba pozorno prebrati, uradno objavo. Dobesedno je formulirano takole: »Sveti oče je sprejel odstop s položaja prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, ki ga je podal kardinal Eduardo Martinez Somalo, v skladu z določilom kan. 354 Zakonika cerkvenega prava, in je imenoval za prefekta istega dikasterja msgr. Franca Rodeta, dosedanjega nadškofa v Ljubljani.« Po izročilu so prefekti rimskih Kongregacij kardinali. Njegovo imenovanje ni začasno in od imenovanja naprej uživa vsa pooblastila in časti kot pravi prefekt.

Toda veliko bolj kot ti odtenki je pomembno dejstvo, da je sveti oče novemu Prefektu zaupal vodstvo 1.038.000 redovnic in redovnikov po vsem svetu. Vse te Bogu posvečene osebe živijo v duhu tisočev posebnih karizem, ki jih je Cerkev v dveh tisočletjih prepoznala kot gotova pota k Bogu, jih potrdila in jih ohranja žive. Veliko svojih moči bo moral novi prefekt nameniti duhovni presoji, teološkim vsebinam in apostolski učinkovitosti novih karizem, ki jih Sveti Duh danes prebuja v Cerkvi in želijo, da jih cerkveno učiteljstvo prizna kot nove redovne skupnosti. Po eni strani bo spodbujal in poživljal življenje v duhu že potrjenih karizem, po drugi pa bo skupaj s papežem presojal pristnost novih duhovnih gibanj, ki nastajajo v Cerkvi in so znamenje prisotnosti Svetega Duha v Cerkvi na njenem potovanju v času in zgodovini. Pred novim prefektom je velika naloga, kako bo nauk 2VCZ o redovništvu v Katoliški Cerkvi ne le izvajal, ampak tudi poglabljal in ga odpiral novim duhovnim obzorjem. Cerkev temelji po Kristusovi volji na hierarhičnem in karizmatičnem načelu, in nadškofu Rodetu je zaupana izjemno zahtevna naloga, da v imenu papeža in vesoljne Cerkve presoja duhovno dogajanje v Cerkvi in ga po tehtni presoji potrdi kot nove duhovne in apostolske skupnosti. Po vsebini in pomenu svojega novega poslanstva, ki mu ga je zaupal sveti oče, bo dosedanji ljubljanski nadškof še bolj prisoten v domovini kot je bil doslej kot ljubljanski nadškof in metropolit. Zato za katoličane ne odhaja, ampak na nov način prihaja v domovino. V Sloveniji ne bo prisoten kot pastir krajevne Cerkve, ampak kot najožji papežev sodelavec za Bogu posvečene osebe po vsem svetu in v vesoljni Cerkvi. Gospod nadškof, dobrodošel v novi službi.

RAZMISLEK OB IMENOVANJU LJUBLJANSKEGA NADŠKOFA ZA PREFEKTA KONGREGACIJE ZA USTANOVE POSVEČENEGA ŽIVLJENJA IN DRUŽBE APOSTOLSKEGA ŽIVLJENJA.

Imenovanje ljubljanskega nadškofa dr. Franca Rodeta za Prefekta je vsestransko zgodovinski dogodek za Cerkev na Slovenskem. Na osebni ravni je imenovanje veliko priznanje nadškofovi osebnosti. Med komentarji o imenovanju je mogoče slišati razmišljanja, da je on v svoji mladosti izkusil nacistično okupacijo, po vojni pa komunistično nasilje, pred katerim se je moral zateči v tujino. Srednjo in visoko izobrazbo si je pridobil v tujini, pri tem pa vedno ostal iskreno navezan na domovino. Vse velike izzive je obvladal s pravo krščansko vedrino, dostojanstvom in novim pogumom. Take preizkušnje lahko obvladajo le izjemne osebnosti. Na narodni ravni je to imenovanje veliko priznanje slovenski zvestobi krščanstvu. Rasel je v močnem in zdravem narodnem okolju, v trdni zavesti in usmerjenosti v prihodnost na osnovi stoletnih izkušenj ter zvestobe evangeliju.

Ob stiku s slovenskim ljudstvom je že takrat razumel, da smo Slovenci miselno trdni in odločni v krščanskih vrednotah. V sodobnem času, ko je redovništvo najbolj na preizkušnji zaradi zavestne zaprtosti in zagledanosti v razpon zemeljskega življenja.To veliko duhovno bitko so redovniki in redovnice zmagovito izbojevali na ravni osebne vere z zavestno odprtostjo do presežnosti in do Boga. Sedaj pa je napočil trenutek, da to veliko zmago prenesejo v živo tkivo vesoljne Cerkve in v zavest človeštva. Tudi v tem pogledu imenovanje ljubljanskega nadškofa ni naključje na slovenski, evropski in svetovni ravni.