SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost Knjiga gostov Povezave
Duhovnost

 

 

PRVIČ V ZGODOVINI CERKVE BO SLOVENEC VODIL ENO IZMED NAJVIŠJIH UPRAVNIH ORGANOV RIMSKIH DRUŠTEV (KURIJ) ZA DOLOČENO PODROČJE V VESOLJNI CERKVI.

 

Papež Janez Pavel II., ki preko rimskega najvišjih upravnih organov vrši svojo pastirsko službo v vesoljni Cerkvi, je danes imenoval dosedanjega ljubljanskega nadškofa in metropolita dr. Franca Rodeta, kot prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. S tem imenovanjem je on postal tudi eden izmed devetih papeževih najožjih sodelavcev.

Omenjena Kongregacija je odgovorna za dober milijon redovnikov in redovnic po vsem svetu, ki so svoje življenje posvetili Bogu, tako da skušajo uresničiti karizmo svojega redovnega ustanovitelja v lastnem življenju. V tem pogledu so redovniki vedno bili najbolj dinamičen del Cerkve.

Vodstvo tega dela Cerkve, ki ga je papež navadno zaupal najbolj izkušenim kardinalom Rimske kurije je sedaj poverjeno ljubljanskemu nadškofu Rodetu, kar je za Cerkev na Slovenskem veliko priznanje, za novega prefekta pa velik izziv na vesoljni ravni.

 

POGOVOR Z NADŠKOFOM RODETOM

 

Slovenski katoličani smo povabljeni odslej še več moliti zanj in za redovnike, da bi Bog blagoslavljal Bogu posvečene osebe in delo novega prefekta. Za naš radio pa je novi prefekt pred mikrofonom p. Janeza Srake takole opisal dejavnost omenjene kongregacije:

- Po zakoniku Cerkvenega prava, Kongregacija po kateri papež deluje in oni v njegovem imenu služijo v blagor Cerkve, se ukvarja z disciplino, študijem, premoženjem, pravicami, dolžnostmi, študijem redovnikov in redovnic. V delokrog kongregacije sodijo zadeve meniškega življenja, skupnosti posvečenih devic ter novih oblik posvečenega življenja, ki se pojavljajo v Cerkvi…

 

JE NEKAKO MILIJON LJUDI, KI SO POSVETILI SVOJE ŽIVLJENJE BOGU, KAKO MISLITE TO MNOŽICO KARIZEM USMERITI V SLUŽBO EVANGELIZACIJE  ?

 

Cerkev je tudi danes odprta za nove karizme, in za vse, kar Sveti Duh v Cerkvi vzbuja in kar se v Cerkvi dogaja na pobudo Svetega Duha. Cerkev ima seveda kriterij razločevanja in odobri tisto, kar se ji zdi zdravo in v skladu z Evangelijem. Kar pa zadeva moje delo, seveda v tem trenutku nekaj ur po imenovanju težko odgovarjam. Vendar poudaril bi tole: Veliko pozornost bom posvetil osebnim stikom. Glejte v Rimu je večina Generalnih kurij, vrhovnih predstojnikov skupnosti, in skušal se bom z njimi povezati, skušal se bom z njimi sestati, z njimi analizirati stanje in z njimi tudi iskati nova pota za uresničevanje redovniške karizme danes v Cerkvi. Zelo rad bom tudi odgovarjal na njihova povabila, da bom, na primer, na dan, na god njihovega ustanovitelja prišel mednje, jih nagovoril, zanje maševal in skušal animirati zato, da bi svojo karizmo živeli, kar se da močno, globoko in iskreno.

 

PO KONCILU JE RAZMAH KARIZEM ZELO MOGOČEN IN JE TA RAZSEŽNOST NOVOSTI V CERKVI ZELO VELIKA. OD KOD PRIHAJA TA NAVDIH IN V KATERI SMERI BOSTE VI POSEBEJ ISKALi TISTO, KAR JE RES NAVDIH SVETEGA DUHA ?

 

Glejte, jaz mislim, da je močna navzočnost karizem v Cerkvi v sedanjem času in da je to pravzaprav odgovor in pomoč, ki nam jo Bog daje zato, ker so problemi, težave s katerimi se Cerkev srečuje ali s katerimi se človek srečuje, te težave so velike. Človek je danes, posebno v našem evropskem zahodnem svetu, velikokrat izgubil svojega Boga, je izgubil smisel svojega življenja, upanje in vero. In zato Bog prav v tem času zbuja velike karizme ki odgovarjajo na potrebe tega človeka, ki se je oddaljil Bogu in Cerkvi. In meni se zdi, da je to gotovo odgovor, božji odgovor, za čas v katerem živimo.

Kako naj Kongregacija usmerja te karizme, jaz bi rekel v zvestobi cerkvenemu učenju, v zvestobi liniji, ki jo je Cerkvi zarisal sveti oče predvsem z pismom Ob začetku tretjega tisočletja, ko govori o tem, da moramo odriniti na globoko. Se pravi v poglobitvi redovniške karizme, krščanskega življenja, vere in dejavne ljubezni, kar Cerkev najbolj potrebuje je preprosto pričevanje svetosti njenih članov in predvsem njene herarhije redovnikov in redovnic.

 

KAKO VAM BODO SLOVENSKE IZKUŠNJE POMAGALE PRI TEM NOVEM DELU ?

 

Mislim, da ko sem v teh sedmih letih vodil Ljubljansko nadškofijo sem nekaj izkušenj med redovniki in redovnicami zares pridobil. Poznam jih, redno sem se  z njimi srečeval, tako z aktivnimi moškimi in ženskimi redovi, kot tudi z kontemplativnimi sestrami in tudi menihi, tako, da slovenska izkušnja bo zame izredno dragocena.

Mislim, da bom predvsem poudarjal, sedaj seveda na višji ali bolj univerzalni ravni potrebo po pričevanju svetosti v Cerkvi za današnji svet.

 

75. OBLETNICA PODPISA LATERANSKIH POGODB OZIROMA USTANOVITVE DRŽAVE MESTA VATIKAN.

 

Kot že omenjeno, se Država mesta Vatikan danes spominja 75. obletnice podpisov lateranskih pogodb med Svetim sedežem in Italijo, ki so omogočile nastanek vatikanske države v mejah današnjega ozemlja. K tej obletnici se pridružuje tudi sporazum, ki sta ga leta 1984, podpisali obe strani. Po papeževih besedah ta dva dogodka pričujeta o plodnosti sodelovanja, ki se je razvilo prek vzajemnega spoštovanja obeh strani ter trajnega in jasnega dialoga z željo po iskanju pravičnih rešitev. Zato so sporazumi tako za Sveti sedež kot za Italijo lahko razlog za zadovoljstvo, saj so Italiji prinesli verski mir…Ob tem je Sveti oče dejal, da ima Italija posebno mesto pri svojem delovanju v Evropi. Italija naj druge bratske narode spominja na izredno versko in kulturno dediščino, ki je omogočila Evropi svojo veličino skozi stoletja.

 

ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE JE BOŽJI DAR TUDI TAKRAT, KADAR JE ZAZNAMOVANO Z BOLEZNIJO IN TRPLJENJEM, JE POUDARIL PAPEŽ pri splošni avdienci v Vatikanu na današnji 12. svetovni dan bolnikov.

 

Svetovni dan bolnikov po papeževem prepričanju predstavlja močan poziv k vnovičnemu odkritju prisotnosti bolnikov in trpečih v krščanski skupnosti ter ovrednotenju njihovega dragocenega prispevka. Povsem človeškemu očesu se bolečina in bolezen zdita nesmiselni, ko pa se pustimo razsvetliti luči Evangelija, znamo opaziti tudi njun globok odrešenjski pomen.

 

NATO JE JANEZ PAVEL II. DEJAL NAVZOČIM  SLOVENCEM:

 

"Pozdravljam duhovnike iz dekanije Lendava in bogoslovce iz Maribora v Sloveniji. Naj bodo vaši napori posvečeni predvsem novi evangelizaciji v slovenskem narodu. Zagotavljam vam svojo molitev in vam podeljujem apostolski blagoslov."

 

 

 

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na Duhovnost.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2004 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630