Občni zbor Izseljenskega društva Slovenija v svetu

OBČNI ZBOR IZSELJENSKEGA DRUŠTVA SLOVENIJA V SVETU

Izseljensko društvo Slovenija v svetu je v petek, 10. marca 2006 imelo svoj redni letni občni zbor v prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu. Odborniki in člani društva so pregledali izvedeno delo v pretekli poslovni dobi.

Skupni imenovalec leta 2005 je bila brez dvoma 60-letnica povojnega izseljenstva. Več prireditev je nosilo pečat te letnice: 12. Tabor Slovencev po svetu (Simpozij ob 60-letnici povojnega izseljenstva o doprinosu povojnih beguncev pri utrjevanju narodne zavesti med zamejci), romanja Po poteh mučencev, sodelovanje pri Razstavi begunskih fotografij in tiska 1945-1948, slavnostna akademije v Cankarjevem domu. Akademija je bila višek komemoracije: v polno zasedeni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma sta Božidar Fink in predsednik vlade RS Janez Janša imela odmevna govora, pri odrskem programu pa so sodelovali zbor Korotan iz ZDA pod vodstvom Janeza Sršena, pevca Bernarda in Marko Fink, pianist prof. Ivan Vombergar, člani filharmoničnega orkestra in člani Slovenskega gledališča Buenos Aires.

Slovenijo sta obiskala zbor Korotan iz Clevelanda in člani Slovenskega gledališča Buenos Aires. Več koncertov zbora in predstave Čehovovega Strička Vanja so potrdili visoko ustvarjalno moč slovenskega izseljenstva. Mlade je zastopala RAST 34, skupina dijakov Slovenskega srednješolskega tečaja ravn. Marka Bajuka iz Buenos Airesa. Utrdili so znanje maternega jezika na tečaju slovenščine, z izleti pa spoznavali lepote Slovenije.

Pridobilo je sofinanciranje za marsikatero gledališko ali pevsko prireditev med skupnosti po svetu, najsi bo za dan slovenske kulture, binkoštno srečanje ali pa med počitnicami.

Sodelovalo je pri razstavah slikarke Eli Hafner iz Argentine in Slovenski emigranti v Argentini v Slovenskem etnografskem muzeju.

Izdalo je revijo z materialom preteklega Tabora, zbornik ob desetletnici Taborov in prevod dela španskega dramatika Alejandra Casona Drevesa umirajo stoje.

Za svoje člane in preseljence iz tujine je društvo organiziralo tudi nekaj programa. Romanje na Brezje je sovpadalo z argentinskim romanjem v Luján, z nogometno ekipo so gostovali v Berlinu, konec leta jih je pa obiskal sv. Miklavž in obdaril otroke. Tudi asado so si privoščili v mesecu septembru. Vse leto je mnogo drobnega, skoraj nevidnega dela pri iskanju rešitev preseljencem (tečaji slovenščine, nastanitev, zaposlitev). Mnogo drobnega dela je tudi pri sestavljanje tekstov pri pisanju zakonov, predvsem kar se tiče zakonov o Slovencih po svetu in o državljanstvu. Zaradi poznanja potreb in problemov izseljencev so klici iz poslanskih in vladnih delovnih teles s prošnjami za mnenje in svetovanje kar pogosti. Na Vseslovenskem srečanju v Državnem zboru RS je z referatom o slovenski narodni identiteti sodelovala Pavlinka Korošec Kocmur.

V prostem razgovoru so prisotni govorili še o novi reviji za Slovence po svetu Moja Slovenija. Pohvalno so se izrazili o njej, pa tudi o dejstvu, da imajo izseljenci v Državnem zboru svojega človeka. To je zdaj dr. Branko Zorn. Tudi o letošnjih programih je tekel pogovor. Sicer je po novih določilih Urada znatno okrnjena možnost prijave k sofinanciranju projektov, se društvo za letošnje leto pripravlja s polno paro. Sprejelo bo novo RAST 35, organiziralo turnejo gledališke skupine s Pristave iz Argentine, tradicionalni Tabor in še druge več ali manj redne dejavnosti v prid izseljencev in tistih, ki so se odločili za repatriacijo.

Iz pisarne SVS

Slike

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2006 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.