Program 2006 - Nogometno srečanje izseljencev 2006

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.

Berlinčani za prvomajske praznike v Sloveniji

V soboto, 29. aprila, je v zgodnjih jutranjih urah v Slovenijo pripotovalo nogometno moštvo Slovenske katoliške misije iz Berlina »SKV Berlin« skupaj s svojim vodjo župnikom Dorijem Pečovnikom. Po zajtrku pri družini Zakrajšek so se fantje odpeljali do kajakaškega kluba Skok pri Tacnu. V Medvodah smo se z gumijastimi čolni spustili po reki Savi, kjer so fantje dokazali, da so spretni ne le na nogometnem igrišču, temveč tudi na vodi.

Močno deževje nas je prisililo, da smo precej skrajšali sobotni program; kot obljuba za njihov prihodnji obisk nam je ostal še vzpon na Šmarno goro, ogled zgodovinske cerkve, pritrkavanje in tipično šmarnogorsko kosilo. Kljub temu so si fantje znali popestriti sobotno popoldne v Ljubljani ob topli kavi in dobri glasbi.

Po spet kratki noči so fantje po sveti maši strnili vrste in v nogometnem klubu Faktor odigrali povračilno tekmo z moštvom Slovenije v svetu. Nato je v Šentjakobu ob Savi sledilo kosilo in dobrodošlica obiskovalcem iz Berlina. Med prisotnimi je bil tudi poslanec Državnega zbora Anton Kokalj, ki se je odzval povabilu Slovencev iz Berlina in napovedal obisk njegove poslanske skupine tamkajšnjih Slovencev.

Za kosilo smo jih presenetili z »asadom po argentinsko« - govedino, pečeno na ražnju, ki so ga nam pripravili izkušeni »asadorji« iz Argentine. Kljub slabemu vremenu je prijetno druženje razveselilo nedeljo.

V ponedeljek, 1. maja, zadnji dan gostovanja, smo se odpeljali v Veržej. Ob lepem sončnem dnevu so nam domačini pripravili ogled krajev ob Muri. Obiskali smo lončarsko delavnico, cerkev in nato vinsko klet v Slovenskih goricah.

Ob 13. uri je bila zaključna tekma nogometne turneje Slovencev iz Berlina proti veteranskim moštvom iz Veržeja. Fantom sta tokrat priskočila na pomoč še dva igralca Slovenije v svetu in s tem omogočila nekaj izmen igralcev med samo tekmo.

Za slovo so nas domačini povabili še na tradicionalni prleški golaž.

V letu od našega zadnjega obiska z veseljem ugotavljamo, da se mladi Berlinčani kar odločajo za preselitev v Slovenijo. Upamo, da bodo takšni obiski samo še spodbujali k tej odločitvi.

Boštjan Kocmur,

Slovenija v svetu

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.

Slike

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.     Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2006 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.